Slučaj koji je šokirao svijet: Osmogodišnja djevojčica preminula nakon prve bračne noći

Djevojčica, identificirana samo kao Rawan, umrla je od unutarnjeg krvarenja, na sjeverozapadu Jemena, na području Hardh, koje graniči sa Saudijskom Arabijom.

Aktivisti širom svijeta ogorčeni su na ovaj događaj, kao i na mnoge prije njega, zbog navike lokalnog stanovništva da mlade djevojčice šalju u prisilan brak s muškarcima i po nekoliko puta starijima od njih.

Traže da mladoženja, za kojeg se vjeruje da ima oko 40 godina, kao i članovi obitelji preminule djevojčice budu pronađeni, uhićeni i odvedeni pred suca.

Nadaju se da će time prekinuti odvratnu praksu koju njeguju stanovnici tamošnjih siromašnih područja.

Obitelji zbog siromaštva i običaja prodaju kćeri

Ljudi širom svijeta bijesni su zbog takvog razvoja događaja i traže odgovarajuće kazne za ove bezobzirne i brutalne počinitelje.

No, situacija u Jemenu ne ide im u korist jer zbog sve većeg siromaštva obitelji ne mogu ''odoljeti'' a da ne prodaju kćeri u brakove sa starijim muškarcima kada za njih mogu dobiti stotine dolara. Više od četvrtine žena u Jemenu se uda prije 15. godine.

Uz ovaj poražavajući podatak, veliku ulogu igra i sam običaj lokalnog stanovništva i vjerovanje da se samo jako mlada djevojka može ''istesati'' u poslušnu ženu, koja će roditi djecu i držati se podalje od izazova.

Jemen je zbog takve prakse jednom uveo zakon da se djevojčice mlađe od 15 godina ne smiju udavati, no 1990. godine on je srušen. Tada je rečeno da samo roditelji mogu odlučivati o tome kada bi se njihove kćeri trebale udavati.

 Daily Mail