Skidaju do gola sve one koji žele u posjetu Ždrali

... najstroži odjel KPZ-a "Foča" poznat kao "Alcatraz", tvrdi njegov odvjetnik Dragiša Jokić.

U žalbi koja je upućena Ministarstvu pravosuđa BiH, Sudu BiH i instituciji Ombudsmana BiH, Jokić tvrdi da je Ždrale tri mjeseca potpuno izoliran od ostalih osuđenika. Nisu mu dopušteni "slobodni" posjeti supruge, fizički kontakt s djecom, dok u ćeliji ne smije držati upaljač ili šampon, što mu jamči pravilnik o kućnom redu "Alcatraza".

U žalbi se navodi da se svatko tko se "usudi" posjetiti Ždrala prethodno mora skinuti do gola pred stražom. Taj, kako tvrdi Jokić, ponižavajući tretman prošao je osobno, kao i supruga osuđenika. Oni su, ističe Ždralin branitelj, stražarima morali dopustiti vizualni pregled intimnih dijelova tijela.

Izolacija

- Od početka izdržavanja kazne Ždrale se nalazi u "posebnom" režimu. Skoro godinu dana šetnje obavlja sam, u šetnju ga vode vezanog, nema radne, ni kolektivne sportske aktivnosti, koje mu po zakonu pripadaju. Tu izoliranost uprava zatvora pravda sigurnosnim razlozima i zaštitom osuđenika, što je apsurd imajući u vidu da se ništa ne čini da se otkloni potencijalna opasnost - navodi Jokić.

Također, u žalbi se navodi da je Ždrale u "Alcatraz" prebačen 27. siječnja, a da ni njemu, kao ni branitelju, službeno nije priopćeno zbog čega je to učinjeno.

- Prije prebacivanja u "Alcatraz" Ždrale je obavijestio stražu i upravu zatvora da određena skupina osuđenika, koja je i ranije napadala druge, sprema napad na njega. Poslije kontrole tih osoba straža je pronašla tri predmeta pretvorena u oružje koja se mogu upotrebiti kao bodež ili nož, a reč je o zašiljenim dijelovima metala pričvršćenim za drvenu dršku. I pored toga pojačanog nadzora, jedan osuđenik uspio je da mu se približi i prijeteći unese u lice. Ždrale ga je udario pa je zbog toga deset dana proveo u samici, a potom je prebačen u "Alcatraz" - objašnjeno je u žalbi.

Službena tajna

Ministar pravosuđa Republike Srbije Džerard Selman nije mogao odgovoriti zbog čega se Đorđe Ždrale nalazi u "Alcatrazu", je li u sukobu s drugim osuđenicima i kada bi mogao napustiti posebni odjel KPZ-a "Foča".

Međutim, Jokić tvrdi da ni njemu ni Ždrali takva naredba nikada nije dostavljena.

Zbog svega on je posjetio Ždralu, ali je tom prilikom prošao ponižavajući tretman uz obrazloženje da "Alcatraz" ne posjeduje opremu za pregled osoba koje dolaze u posjet pa se moraju skinuti do gola.

Izvor: Vecernji.ba