Skandalozno: Nakon nesreće ležao na cesti: Čekao je Hitnu čak 50 minuta

crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, rađanje, porođaj, bolnica, crna kronika, crna kronika, Posušje, pokušaj samoubojstva, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, drežnica, prometna nesreća, Mostar, hitna pomoć, vrućina, crna kronika, crna kronika, hitna pomoć, Šibenik, crna kronika, crna kronika, crna kronika, rukometaš, smrt, smrt na terenu, pokušaj samoubojstva, Orašje, crna kronika, braća, Infarkt, italija, prometna nesreća, zadar, pogibija, Beograd, tragedija, crna kronika, Split, petarda, ozljeda, crna kronika, telefon, perverznjak, uhićenje, hitna pomoć, Split, tablete, maloljetnice, hitna pomoć, Mostar, rađanje, prometna nesreća, Mostar, Grabovica, crna kronika, crna kronika, crna kronika, Stolac, radnik, pogibija, stojan vrlić, mrtvac, Ilići, navijač, Hrvatska, frankfurt, pogibija, beba, smrt, šok, temperatura, sanski most, dječak, pogibija, prometna nesreća, Polog, prometna nesreća, Banja luka, crna kronika, em
... u Dalmatinskoj zagori, A. S. (55) koji je u utorak u 23.50 sati stradao u prometnoj nesreći, čekao je pomoć čitavih 50 minuta.

Zbog prevelike brzine i skliskog kolnika, sletio je s Fordom pokraj ceste Muć - Drniš, na potezu između mjesta Ramljane i Crivac i udario u kamen pored ceste. Auto se prevrnuo na krov, a A. S. je ispao pored kolnika i ostao ležati na kiši. Ubrzo su na mjesto nesreće došli vatrogasci DVD-a Muć, no, nisu se usudili dirati unesrećenog bez nadzora liječnika kako mu ne bi pogoršali ozljede.

Vatrogasci: Nismo ga htjeli dirati, čekali smo liječnika

- Stigli smo nas troje vatrogasaca s navalnim vozilom u ponoć i 10 minuta, a čekalo se na Hitnu pomoć. Srećom, čovjek je bio dobro, pri svijesti i donekle pokretan. Procijenili smo da je bolje sačekati dolazak liječnika, nego da mi pomažemo. Nismo željeli ga dirati bez stručnog medicinskog nadzora, iako smo prošli tečajeve. Uglavnom, u pomoć unesrećenima bez odlaganja priskačemo kad su vozila u plamenu i slično. Iz iskustva znamo da možete razgovarati sa stradalom osobom, a ona za dva tri sata umre od posljedica ozljeda - ispričao nam je jedan od vatrogasaca iz DVD Muć koji su prvi pritekli u pomoć.

Muću ukinuli tri dežurna tima

Po unesrećenog nije stiglo vozilo obližnje Hitne pomoći Muć jer su im u posljednjih godinu i pol dana ukinuta tri dežurna tima. Sam liječnik u tamošnjem domu zdravlja dežura od 15 do 7 sati narednog jutra, a radi ušteda tijekom jutra za stanovnike Općine Muć kojima treba hitna medicinska intervencija, nema nikoga. U Muću je troje liječnika opće medicine koji i nisu plaćeni za izlaske na hitne intervencije već to rade volonterski.

Treba napomenuti da vozač i medicinski tehničar Hitne pomoći Muć čekaju na pozive u svojim domovima i treba im 20-ak minuta da bi uopće stigli do sanitetskog vozila.

Stoga, po ljude stradale u prometnim nesrećama ili s hitnim medicinskim problemima stižu medicinari iz 40-ak kilometra udaljenog Solina i voze ih u splitsku bolnicu, iako su im upola bliže službe u Šibensko- kninskoj županiji.

Vozač je bio pijan: Prošao je samo s lakšim ozljedama

- Prvo je na mjesto nesreće došla Hitna pomoć iz Drniša,a nedugo za njima i iz Solina. Čovjek je ipak prebačen solinskim vozilom u Split, a koliko smo čuli nije bio ništa ozbiljnije, no, bio je zadržan je na promatranju. Stanovništvo Muća i okolnih mjesta je zabrinuto jer im nema tko priskočiti kad su u pitanju infarkti i nesreće koje trebaju hitru intervencije - istaknuli su vatrgasci.

A.S. prošao je samo s lakšim tjelesnim ozljedama, a neslužbeno doznajemo, da je slijetanju s ceste kumovalo pijanstvo. Izmjereno mu je nešto manje od dva promila alkohola u krvi.

Županija će tražiti žuran preustroj Hitne pomoći

Iz Splitsko-dalmatinske županije poručuju kako će od Ministarstva zdravlja žurno zatražiti preustroj sustava Hitne medicinske pomoći u Zagori, posebice u Muću jer se ljudski životi ne smiju riskirati zbog malih ušteda.

24sata.hr