Sina uglednog srpskog biznismena oteli su preko Facebooka

mafija

ZAGREB - Pomno planirana otmica sina uglednoga srpskog biznismena, 18-godišnjeg Miloša J., zgrozila je tamošnju javnost prvenstveno zbog načina na koji je izvedena. Sedmeročlanoj ekipi otmičara glavni je alat bio Facebook preko kojega su namamili nesretnog mladića za kojega su poslije zatražili 150.000 eura otkupnine.

Zaposlenici policije

Policiji je trebalo osam dana od dojave o otmici do spektakularne akcije uhićenja i spašavanja Miloša iz vinskog podruma dubokog 50 metara. Scenarij otmice zapravo je poprilično jednostavan, a osmislio ga je student Policijske akademije u Beogradu i bivši djelatnik policije, 20-godišnji Darko Amanović, kojega policija smatra vođom skupine, iako je ideju izvorno, kako prenose srpski mediji, dao Milošev godinu stariji prijatelj Filip Ilić.

On se s njim često družio u njegovu stanu u centru Beograda te je znao da je Miloš dijete uglednoga biznismena. Darku Amanoviću i ostalim članovima skupine često je pričao o Milošu i bogatstvu njegove obitelji pa su odlučili da mladića treba oteti. No, plan koji su skovali ne bi funkcionirao bez Facebooka.

Kuća s vinskim podrumom

Pod imenom Sandra Savić otvorili su lažni profil atraktivne djevojke te taj profil “sprijateljili” s jednim Miloševim poznanikom. Na poruke atraktivne djevojke Miloš nije ostao ravnodušan, što je skupini bio signal za prelazak u “fazu B”.

U Sremskim Karlovcima unajmili su kuću s vinskim podrumom, a početkom svibnja djevojka je dogovorila sastanak s mladićem. Plan je zamalo propao jer se “Sandra Savić” mladiću uživo jednostavno - nije svidjela. No, dosjetljiva djevojka rekla je da za njega ima još jednu prijateljicu s kojom se nesretni Miloš konačno pristao naći.

Kako navodi beogradski Press, Milošu je nekoliko minuta nakon susreta s djevojkom prišao otmičar Darko Amanović uz još jednog člana skupine te se službenom značkom srpske policije predstavio kao policajac i zatražio njegovu osobnu iskaznicu, i to navodno zbog provjere sumnje na zloporabu opojnih droga. Naveo je njega i djevojku, koja je odlično odglumila ulogu preplašene pratilje, da sjednu u civilni automobil kako bi ih odvezao do policijske stanice na provjeru.

U šoku, ali neozlijeđen

Već kod Zemuna mladić je posumnjao da nešto nije u redu, ali više se nije mogao spasiti jer su mu otmičari stavili lisice na ruke i ubacili ga u prtljažnik automobila u kojemu je dovezen do unajmljene kuće u Sremskim Karlovcima. Ondje je u mračnom, hladnom i vlažnom podrumu boravio osam dana, hranio se jednim burekom i jogurtom dnevno i na istome mjestu obavljao nuždu.

Otmičare je ipak odala neopreznost. Prvi su put Miloševe roditelje nazvali na dan otmice, 8. svibnja. Rekli su im što se dogodilo te zatražili 150.000 eura otkupnine. Sljedeći dan pitali su oca je li prikupio novac, a kada su treći put nazvali, policija ih je uspjela locirati i uhititi te mladića izvući iz tamnice. On je bio u stanju šoka, ali neozlijeđen. Kroz splet vlažnih hodnika do tamnice policajci su morali proći kroz čak sedam zatvorenih vrata. Tijekom pretresa stanova otmičara pronađena je i manja količina ecstasyja.

Svi se sjetili Lepe Brene

Darko Senić, načelnik kriminalističke policije Beograda, rekao je novinarima da je to prvi slučaj otmice u Srbiji u posljednjih sedam godina, a specifičan je upravo zbog korištenja Facebooka. Srpska javnost odmah se prisjetila razvikanog slučaja otmice sina pjevačice Lepe Brene i Bobe Živojinovića, ali on je bio izveden na klasičan mafijaški način, bez uporabe suvremenih alata.

jutarnji.hr