Sin nožem izbo oca, ubijen Ilija Miljak

crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, rađanje, porođaj, bolnica, crna kronika, crna kronika, Posušje, pokušaj samoubojstva, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, drežnica, prometna nesreća, Mostar, hitna pomoć, vrućina, crna kronika, crna kronika, hitna pomoć, Šibenik, crna kronika, crna kronika, crna kronika, rukometaš, smrt, smrt na terenu, pokušaj samoubojstva, Orašje, crna kronika, braća, Infarkt, italija, prometna nesreća, zadar, pogibija, Beograd, tragedija, crna kronika, Split, petarda, ozljeda, crna kronika, telefon, perverznjak, uhićenje, hitna pomoć, Split, tablete, maloljetnice, hitna pomoć, Mostar, rađanje, prometna nesreća, Mostar, Grabovica, crna kronika, crna kronika, crna kronika, Stolac, radnik, pogibija, stojan vrlić, mrtvac, Ilići, navijač, Hrvatska, frankfurt, pogibija, beba, smrt, šok, temperatura, sanski most, dječak, pogibija, prometna nesreća, Polog, prometna nesreća, Banja luka, crna kronika, em
U Bunarskoj ulici u Puli u utorak je sin izbo oca nožem te je on kasnije preminuo u pulskoj bolnici. Žrtva je 83-godišnji Ilija Miljak iz Pule te da je umro oko 14.40 sati nakon što ga nožem izbo njegov 56-godišnji sin Ante Zirdum iz Pule.

Zasad se tek pretpostavlja da su se otac i sin koji su zajedno živjeli u kući u Bunarskoj posvađali te je okršaj kulminirao ubojstvom.

Suzana Sokač iz odjela za odnose s javnošću PU istarske je ne iznoseći identitet žrtve i počinitelja potvrdila da je policiji u 13.50 sati javljeno da se na cesti u Bunarskoj ulici nalazi ozlijeđeni muškarac rođen 1931. godine.

- On je u 14.38 sati preminuo u bolnici, a 56-godišnji osumnjičenik je priveden na kriminalističko istraživanje, kazala je Sokač, dodajući da je očevid u Bunarskoj uz policiju obavila zamjenica Županijske državne odvjetnice u Puli Mirjana Zenzerović.

U Bunarskoj ulici u koju se ulazi skretanjem s Vodnjanske ceste policija je obavljala očevid do nešto nakon 18 sati. Većina susjeda od kojih smo pokušali doznati nešto više o ubojstvu nije željela ništa govoriti, kao da su se zavjetovali na šutnju.

No nekoliko je ljudi ipak progovorilo i kada se doznalo tko je ubijeni, a tko ubojica postalo nam je jasnije zašto su neki stanari šutjeli pa poprilično uzrujani tjerali novinare sa svog posjeda.

Najstariji diler u Hrvatskoj

Naime, ubijeni Ilija Miljak je svojevremeno bio u Hrvatskoj najstariji uhićenik i osuđenik zbog preprodaje heroina. U rujnu 2008. godine, kada je imao 77 godina, upravo je u kući u Bunarskoj ulici policija u kuhinjskom ormariću pronašla 200 grama heroina za prodaju te još dvije vrećice od po pet grama heroina koje je tog dana namjeravao prodati jednom Labinjanu.

Osim njega na optuženičkoj su se klupi tada našli i njegov, tada 32-godišnji unuk Eduard Miljak te Ilijina supruga Zuhra (tada 51-godišnjakinja) i jedan mlađi Labinjan koji je toga ljeta u više navrata od Miljka kupovao drogu radi daljnje preprodaje.

U sudskom procesu utvrđeno je da je Ilija prodavao heroin koji je nabavio njegov unuk Eduard te je Ilija početkom 2009. godine osuđen na tri i pol, a unuk na četiri godine zatvora.

Zuhra Miljak je prvotno bila oslobođena optužbe za pomaganje u prodaji, a kasnije je u ponovljenom suđenju osuđena na jednu godinu zatvora. Mladi Labinjan je pak bio osuđen na rad za opće dobro na slobodi.

Jedan od susjeda je ipak uz obećanje da će ostati anoniman kazao da ni s ubijenim Miljkom ni s njegovim sinom Antom zbog njihovih "poslova" nitko od susjeda nije kontaktirao.

- Malo je reći da nismo bili u dobrim odnosima, jer nismo bili ni u kakvim odnosima. Oni su se sami držali podalje od svih, a svi su znali što rade, kazao je naš sugovornik dodajući da je Zirdum nakon što je izbo oca hodao uz Vodnjansku cestu, prelazio preko nje do parkirališta gdje ga je, veli, oko 14 sati pronašla i policija.

- Nismo čuli nikakvu viku ni svađu. Samo sam vidio da Ilija leži nasred puta, nedaleko od kuće u kojoj su živjeli. Antu sam vidio da hoda gore dolje uz cestu. Ne sjećam se je li bio krvav. Najprije je stigla Hitna pomoć koja je prevezla Iliju u bolnicu, a ubrzo se tu našla i policija, veli nam pak drugi susjed dodajući da svi znaju da su i otac i sin, ali i drugi članovi te obitelji bili "gosti" crne kronike Glasa Istre.

Bacio bombu na Milana Štifanića

Naime, Ante Zirdum kojeg je policija uhitila i privela u postaju na kriminalističko istraživanje dospio je na stranice crne kronike davne 2003. godine zbog eksplozije bombe pred zgradom u Koparskoj ulici u Puli. Neko se vrijeme nalazio u bijegu pa je za njim bila raspisana i međunarodna, Interpolova tjeralica.

Ali u konačnici je pritvoren, a u sudskom je postupku na Županijskom sudu u Puli utvrđeno da je Zirdum 20. veljače 2003. bacanjem ručne bombe na parkiralištu ispred zgrade na broju 33 pokušao ubiti Puljanina Milana Štifanića (koji trenutno čeka početak ponovljenog suđenja u Rijeci zbog prodaje droge).

I samom se Štifaniću sudilo u tom procesu i to za pokušaj ubojstva Zirduma hicima iz pištolja nakon što je ovaj prema njemu bacio bombu. No ta inkriminacija Štifaniću tijekom suđenja nije bila dokazana pa je on već u prvom stupnju oslobođen optužbe.

glasistre.hr