Silovatelja iz Splita mogao bi na sudu spasiti alkohol

...komentirao je za Jutarnji list neuropshijatar dr. Željko Marinić stravičan slučaj silovanja u Podstrani.

Dugogodišnji sudski vještak smatra kako je okidač za ovo kazneno djelo, koje već danima šokira javnost, ali i sve upletene u istragu slučaja, bila prije svega alkoholiziranost Splićanina R. Š. (20).

- Alkohol je vjerojatno potaknuo ovakvo ponašanje i oslobodio bijes. To je agresivan i nekontroliran čin. Očito se dogodila snažna emotivna reakcija koja je rezultirala takvim kaznenim djelom - kaže dr. Marinić.

Osumnjičenom 20-godišnjaku izmjereno je 1,44 promila alkohola u krvi, a osobe u takvom stanju prilično su opasne.

- S takvom koncentracijom alkohola osobe su pripite, odnosno u početnom stanju pijanstva. Upravo su takve agresivne - objašnjava dr. Marinić što je moglo nagnati mladog Splićanina na silovanje svoje kolegice s fakulteta.

Jesu li mladi na tulumu u Podstrani konzumirali i drogu, još nije poznato jer toksikološko vještačenje još nije dovršeno. No način počinjenja kaznenog djela ukazuje na to da bi mogla biti riječ i o kombinaciji droge i psihostimulansa.

Tijekom sudskog postupka stanje pripitosti, odnosno početno stanje pijanstva R. Š. bi u određenom smislu mogla biti olakotna okolnost. Naime, osobe u takvom stanju najčešće su smanjeno ubrojive, no ipak ne u znatnoj mjeri.

- Osumnjičenik nije psihotičan, ne radi se o duševnom bolesniku. No vjerojatno ima poremećaj ličnosti jer bi normalna osoba pod utjecajem alkohola ipak mogla kontrolirati svoje postupke - zaključuje poznati stručnjak na području forenzičke psihijatrije.

Kada su splitski policajci priveli R. Š., studenta osumnjičenog za brutalno silovanje vršnjakinje na zabavi u Podstrani, najprije su ga htjeli prijaviti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. To je zasebno kazneno djelo koje nema veze sa seksualnim deliktima. Nikome, naime, nije bilo ni na kraj pameti da bi tako teške ozljede vagine i crijeva mogle nastati u bilo kakvom, ma koliko nastranom, seksualnom činu.

No Županijsko državno odvjetništvo u Splitu odlučilo je djelo ipak kvalificirati kao silovanje, i to kao njegov najteži oblik. Riječ je o silovanju pri kojem je žrtvi teško narušeno zdravlje, odnosno nasilnom seksualnom činu u kojemu je žrtva zadobila teške ozljede.

Student Ekonomskog fakulteta u Splitu odmah je nakon saslušanja pred nadležnim tužiteljima i sudom predan u istražni zatvor, gdje će provesti još najmanje mjesec dana.

Pa iako su na zabavi uz R. Š. i žrtvu bila još najmanje četiri mladića i tri djevojke, iz njihovih iskaza istražitelji nisu mnogo doznali, osim da su R. Š. i djevojka, a navodno su bili bliski prijatelji, na zabavu došli zajedno, pripiti, te su se pred svima počeli milovati, nakon čega se društvo povuklo da bi im dalo privatnosti. Kada su se 45 minuta kasnije vratili, razodjevena djevojka ležala je polumrtva u lokvi krvi.

U KBC Split dopremljena je u posljednji trenutak, u stanju hemoragičnog šoka, što je zadnji stupanj prije smrti zbog iskrvarenja. Jedna od vena pri crijevima teško je, gotovo nepovratno razderana, što je dovelo do obilnog krvarenja koje je zaustavljeno u zadnji čas, četverosatnim operativnim zahvatom u kojem je dr. Hrvoje Tomasović, vrsni splitski kirurg, uspio rekonstruirati dio pogođenog genitalnog i analnog područja.

Ona se, srećom, odlično oporavlja pa bi u četvrtak s Jedinice intenzivnog liječenja trebala biti prebačena na jedan od odjela, iako su komplikacije još uvijek moguće.

Tužitelji i liječnici još uvijek se ne slažu oko toga čime su tako strašne ozljede mogle biti nanesene. Istražitelji vjeruju da je riječ o ruci, potkrepljuju to i izjave sudskih medicinara s kojima smo razgovarali, no liječnici i dalje tvrde da je najvjerojatnije riječ o nekom mehaničkom, rotirajućem predmetu. Upravo zato spominje se mikser, no kako ga policija još uvijek nije pronašla, ili ne postoji ili je na vrijeme dobro skriven.