Serijski ubojica iz Toulousa prošlog mjeseca bio u Zavidovićima

...i to na jednom od brojnih predavanja o islamu, u organizaciji misteriozne organizacije "Poziv u raj", potvrdio je neimenovani dužnosnik jedne zapadne obavještajne agencije. Isti izvor naveo je listu Fokus da je Merah prisustvovao predavanju Muhameda Sejfudina Čivčija, prvog čovjeka "Poziva u raj", održanog u Zavidovićima prošlog mjeseca. ''Merah je već duže vrijeme održavao bliske kontakte s grupom Alžiraca iz BiH, od kojih se za većinu smatralo da su već odavno napustili teritoriju ove zemlje'', rekao je izvor lista.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala Dževad Galijašević rekao je da obavještajni podaci ukazuju na to da je u posljednjih nekoliko mjeseci Merah kontaktirao s nekadašnjim zapovjednikom "El mudžahedin" odreda iz sastava Trećeg korpusa Armije RBiH Abu al-Me'alijem. Protiv Galijaševića je Udruženje građana "Poziv u raj", sa sjedištem u Tuzli, uputilo Kantonalnom sudu u Zenici tužbu za klevetu, tereteći ga da je u listopadu prošle godine u prilogu Radio-televizije Republike Srpske povrijedio ugled te organizacije, koja je u Njemačkoj zabranjena jer je označena kao teroristička, piše "Press RS". Iako Kantonalni sud u Zenici nije nadležan za ovaj slučaj, tužba nije vraćena podnositelju, već je proslijeđena nadležnom Općinskom sudu u Zavidovićima - odjeljenju u Maglaju. To odjeljenje prihvatilo je tužbu i tuženom odredilo rok od 30 dana da se o njoj izjasni, što je Galijašević, kako je potvrdio listu, jučer i učinio. Prilog koji je Radio-televizija Srpske emitirala 13. listopada prošle godine odnosi se na činjenicu da su vlasti u njemačkom gradu Efurtu zabranile skup tamošnje islamističke organizacije "Poziv u raj", sumnjajući da će taj "seminar" poslužiti kao paravan za regrutaciju boraca protiv američkih snaga u Afganistanu. U prilogu se govori o "misionarskim" pohodima članova ove organizacije u BiH i emituje Galijaševićeva izjava prema kojoj "Poziv u raj" zapravo predstavlja "poziv na džihad, na samoubilačke napade i na prelazak u islam". Brat teroriste koji je ubio tri francuska vojnika, rabina i troje djece u Toulousu boravio je u Britaniji, piše danas "Daiiy telegraph". Abdelkader Merah (29) uhićen je u srijedu nakon što je njegov brat Muhamed ubijen na kraju 32-satne opsade u Toulousu.

Scotland Yard i obavještajna agencija MI5 pokušavaju rekonstruirati kretanje Abdelkadera u Britaniji, a vjeruje se da se na tlu Britanije sastao s radikalnim elementima, piše danas "Daily telegraph". Braća su bila poznata francuskoj obavještajnoj službi kao pripadnici "Vitezova ponosa", organizacije povezane s grupama "Šarija za Britaniju" /Sharia4UK/ i "Šarija za Belgiju" /Sharia4Belgium/. Grupa "Šarija za Britaniju" povezana je s ekstremnom grupom Al muhadžirun na čijem je čelu bio Andžem Čoudari. Čoudari je rekao da napadi Meraha, u kojima je on ubio tri vojnika, jednog rabina i troje djece, "nisu vjerodostojni". "Neću osuđivati ovu osobu, ali pucati nekome u glavu to je potpuno neprihvatljivo", rekao je on. Policija je navodno pronašla eksploziv u automobilu Abdelkadera i može ga zadržati u pritvoru 96 sati prije podizanja optužnice. U siječnju, grupa "Vitezovi ponosa" zabranjena je u Francuskoj zbog podsticanja rasne mržnje, ali se grupa ponovo okupila preko interneta. Pozivajući se na neimenovane izvore list navodi da ih francuski istražitelji nisu obavijestili o zabrinutostima o mogućim vezama braće s francususkom grupom i ekstremistima u Britaniji.

Srna