Šerijatska policija pucala na mladi par kod Mostara

napad

Nakon niza prijava o iznenadnim verbalnim napadima na parove koji se grle i ljube, policiju je alarmirao preksinoćni slučaj fizičkog nasrtaja na dvoje mladih u parkiranom fordu fiesta pokraj jezera Hidroelektarene Mostar, u naselju Vrapčići. Uz povika hajde, hajde.. udri, udri..., iz mraka je iskočila veća skupina muškaraca, uglavnom s kratkim bradama i nogavicama, te očito jedino motivirani neistomišljeništvom ili puke obijesti nasrnunuli na dvoje mladih ljudi, Minela i Martinu, piše večernji list.

Po nasilništvu je prednjačilo njih desetak, među kojima su jedni lupali palicama po vozilu a drugi tukli mladića, kojem je naknadno ušivana glavu u bolnici. Ustrašenu djevojku su za to vrijeme odvukli u stranu, a vrhunac incidenta se dogodio kada je netko ispalio dva hica u smjeru svoje “žrtve”. Pukom srećom, izbjegnuta je tragedija. Napadači su se razbježali, a policija je ujutro našla dvije puščane čahure kalibra 7,65 mm, tragove krvi i dio polomljene palice koja se, inače, može vidjeti u rukama specijalaca.

- Ne, ne bih o tome! - kratko nam je kazao Minel, koji je jučer uspio prepoznati jednog od privedenih. Naime, u pritvoru je zadržan Adnan Marijić iz Vrapčića, koji se navodno brani šutnjom, dok je raspisana potraga za pucačem. Tužiteljica Sanja Šurković je potvrdila da je pokrenuta istraga. Kako to obično biva, s jedne strane u gradu na Neretvi su spominjali da se radilo o tzv. Mladoj šerijatskoj policiji, svi starosti između 17 i 20 godina, koji u večernjim satima traže i straše ljubavne parove na osami.

Prema kazivanju očevidaca, koji se još i kunu u to što govore, njih više od 30-ak nose svjetiljke i pretražuju svaki šumarak u potrazi za ‘nevjernicima’. S druge strane rijeke, priča se tek o pukoj mladalačkoj obijesti, ali se jedni i drugi anketno slažu da “problem nastaje onda kada netko pokušava svoje tumačenje nametnuti kao jedino ispravno”. Inače, mediji u posljednje 4 godine sve češće spominju šerijatsku policiju, osobito nakon što su vehabije jurili zaljubljene po parku u Sarajevu.

 

Piše: Robert Soldo/VLM