Semiru Muratoviću smanjena kazna za ubojstvo oca petero djece u Tuzli

prometna, Doboj, tešanj, Srbija, ubojstvo, Zločin, Tuzla, ubojstvo, Vrhovni sud FBiH, pritvor, tužiteljstvo, crna kronika, mup usž , zenica, mup zdž, Srbija, šabac , ubojstvo, policija, Hrvatska, knin, crna kronika, teška prometna nesreća, Ortiješ, Gračanica, samoubojstvo, brač, prometna, poginuo motociklist, teška prometna nesreća, ozlijeđeni, ubojstvo, foča, teška prometna nesreća, Jajce, istraga, ubojstvo, samoubojstvo, ubojstvo, Bihać, istraga

Vrhovni sud Federacije BiH smanjio je zatvorsku kaznu 39-godišnjem Semiru Muratoviću iz Tuzle za ubojstvo 52-godišnjeg Fikreta Durakovića.
Županijski sud u Tuzli prošle godine je u prvostupanjskom postupku nepravosnažno osudio Muratovića na 12 godina zatvora zbog ubojstva Durakovića, inače oca petero djece, u krugu Male pijace u Tuzli.

Optužnicom Tužiteljstva Tuzlanske županije Muratović se teretio da je 11. veljače 2018. godine oko 12 sati u krugu Male pijace u Tuzli u naselju Brčanska Malta, nakon kraće svađe i fizičkog obračuna, nožem zadao dva udarca Durakoviću u grudni koš i leđa i usmrtio ga.

Kako je precizirano u optužnici, Muratović je nakon verbalne prepirke i nakon što ga je Duraković prethodno udario, uzeo nož te Durakovića prvo ubo u grudni koš. Kad je Duraković pokušao pobjeći, Muratović ga je ubo i u leđa. Nedugo poslije incidenta Duraković je podlegao zadobivenim ozlijedama.

Nakon nepravosnažne presude Županijskog suda u Tuzli Tužiteljstvo Tuzlanske županije i Muratovićeva obrana uložili su žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH koje je u konačnom postupku Muratovića osudilo na 11 godina zatvora. Tužiteljstvo je tražilo da se Muratoviću poveća kazna, dok je obrana bila suprotnog stava.

Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH kojim je predsjedavao sudac Emir Neradin u svojoj presudi je odbacilo žalbu tužiteljice Tužiteljstva Tuzlanske županije, dok je djelomično prihvatilo žalbu obrane Muratovića te je preinačilo prvostupanjsku presudu kojom je bio proglašen krivim za kazneno djelo ubojstvo i osuđen na 12 godina zatvora.

Muratovićev branitelj Bakir Hećimović djelomično je zadovoljan ovakvim ishodom.

"Tijekom ovog postupka, uvjetno rečeno, imali smo jednu hipoteku, odnosno Muratovićevu raniju osuđivanost za isto kazneno djelo u trajanju od 11 godina. Tužiteljstvo je tražilo da se poveća sankcija, međutim u samoj presudi zauzet je stav u pogledu okolnosti koje su dovele do kaznenog djela ubojstva Durakovića. Posebno se veća pažnja pridala dijelu postupka gdje je obrana uspjela dokazati okolnosti koje su dovele do tog kaznenog djela, prvo na verbalni, a onda fizički napad na mog branjenika", kazao je Hećimović za Klix.ba.

Muratović se na izdržavanju zatvorske kazne nalazi u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici.