Selefije umalo nisu napali samostan u Fojnici

U KPZ Zenica došli su agenti OSA-e BiH, nudeći suradnju, ali je sve ostalo na priči. Po izlasku, krajem 2007., pozvao me Edis Stroil (33) iz Priboja (optuženik u bijegu, nap.a.). Sastali smo se ispred džamije Kralj Fahd u Sarajevu, a tu je bio Rijad, izvjesni Amir i Velić. Novi sastanak imali smo u Rustempašićevoj kući, a na njemu je bio i Abdulah Handžić. Razgovarali smo o potrebi ujedinjenja selefija, stanju muslimana u svijetu i skupljanju novca za nabavu oružja. Bilo je i govora o napadu na Ravnu Goru. Pitali su me što bih ja uradio, odnosno što bih prvo napao, piše večernji list. 

Ja sam im rekao da je grad Fojnica najpovoljnija meta. Moj prijedlog je bio napad na samostan. Međutim, bez financijske pomoći to je bilo neizvedivo, a da sam bio zainteresiran za takvo što, od braće iz Afganistana dobio bih pomoć”, kazao je svjedok L te dodao da je odbio ponudu da obučava Rustempašića, Handžića, Velića...

“Rijad, koji je među ostalima imao autoritet, rekao mi je da može okupiti skupinu od 50-60 ljudi. Zatražio je da napravim popis za kupovinu oružja, što sam i učinio. Posljednji susret s Velićem i Handžićem imao sam u ljeto 2008. godine, kada su me fizički napali” rekao je svjedok L dodavši da je najčvršće namjere imao optuženi Velić koji je, kako je kazao, nakon Božića 2008. rekao: “Prođe fešta ustaška i četnička, a mi ništa ne uradismo!” Inače, Abdulah Handžić jučer se po drugi put zaredom nije pojavio pred sucem, kojemu je iz pritvora poslao uvredljivo pismo.

 

Piše: Robert Soldo/VLM