Sedmorica lopova čak 14 puta zaustavljali vlakove i pljačkali

Čak 14 puta zaustaviti vlakove FBiH i ostati na slobodi to može samo 20-godišnji Aldin Šetka zvani Tošima i nerazdvojnoj skupini mladih lopova - Alemu Musiću Musi (23) i Đenanu Čustoviću Đeni (21) iz mostarskih Vrapčića, kao i onim malo starijim koje predvode rođaci Rahman Raho i Alen Bega Begluk te Adnan Omanović Ado i Armin Hodžić iz Bijelog polja i Drežnice, prenosi vecernji list.

‘Žica’ bakra

Ova sedmorica bakrenih lopovskih napadala je napojne mreže Željeznica FBiH te dalekovode Elektroprijenosa, kao stupne i fiksne transformatore iz kojih su otuđivani bakreni kalemovi, potvrdio je načelnik krim-policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Srećko Bošnjak. U potrazi za ‘žicom’ bakra ta skupina je operirala i u susjednim županijama.

- Ovoj skupini je dokazano četiri kaznena djela počinjena na štetu Elektroprijenosa i njih još 14 na štetu Željeznica FBiH. U nekoliko poduzeća za otkup sekundarnih sirovina u Mostaru i Sarajevu pronađeni su dokazi o otkupu bakarnih vodova, kojih je oko 400 kg zaplijenjeno kod počinitelja. Osim počinjenja znatne materijalne štete, doveli su u izravnu opasnost živote ljudi i imovine te znatno utjecali na urednost opskrbe strujom na široj regiji - kaže načelnik Bošnjak.

Izrezane bakrene vodove bi zbog prikrivanja spaljivali te prodavali između 7 i 9 maraka po kilogramu. Računa se kako je ta skupina dosad načinila milijunsku štetu hercegovačkom gospodarstvu. Nedavno su ih inspektori PU Mostar uhićivali zbog uništenja 15-ak trafostanica a prije toga i zbog niza provala u Slobodnoj zoni Hercegovina u Rodoču, gdje su upadali u prostorije Uprave za neizravno oporezivanje, odakle su krali cigarete i alkoholna pića u ukupnoj vrijednosti od 200.000 KM. I tada su se našli na slobodi jer Županijsko tužiteljstvo Mostar nije imalo razloga za određivanje pritvora(!?).

Zanimljivo je da su pljačkaške pohode odlazili automobilom koji su iznajmljivali u rent-a-car agenciji u Mostaru.

Uvjetna osuda

Aldin Šetka nije proveo ni dana u pritvoru čak ni nakon bezdušne krađe i rezanja u komade brončanog kipa svetog Ivana Krstitelja u Rodoču, visokog preko dva metra, teškog 105 kg i vrijednog 40.000 maraka, što se dogodilo 14. siječnja. Šetka i Melis Hamzić su jedan dio prodali po četiri marke za kilogram na otpadu Alena Obradovića u Stocu, a drugi odbacili u jezero Salakovac. Da šok oštećenih mještana bude veći, obojica su tek uvjetno osuđena na Općinskom sudu Mostar.

vecernji list