SBŽ - U jednom danu ih se troje ubilo zbog bračnih problema, siromaštva i bolesti

Utorak 24. travnja po svemu sudeći bio je jedan od najcrnjih dana u središnjoj Bosni od završetka rata. U jutarnjim satima pronađeno je beživotno tijelo Mate Čeko iz Gladnika kod Nove Bile koji je živio u zajedničkom kućanstvu s polubratom i bratom. Iz policijskih izvješća i medicinskih vještačenja nesretni Mato se objesio. Bio je nesposoban za vojsku, a susjedi kažu da nikada nikome nije ružnu riječ rekao. Živio je jako povučeno i siromašno.

Utopila se

Tek što je vijest o vješanju objavljena na web portalima i u elektronskim medijima, u Vitezu je starija žena izvršila suicid utapanjem u rijeci Lašvi. Prema tvrdnjama susjeda najvjerojatnije da je riječ o bračnim problemima jer je živjela s čovjekom s kojim nije imala djecu. I pokojnica i njezin suprug imali su djecu iz prvih brakova. Što je Veru natjeralo da ostavi oproštajno pismo kod svoje najbolje prijateljice, a da se i ne vide, ode na Modrulju gdje se nalazi most na rijeci Lašvi i mirno uđe u vodu da se utopi? Njezino beživotno tijelo vidjeli su slučajni prolaznici u Nadiocima uz samu obalu rijeke Lašve, a nakon alarmiranja policije vatrogasci su je izvukli iz vode uz pomoć gumenog čamca. Stotinjak metara od vikendica smještenih uz obalu isplivalo je tijelo za koje se ispostavilo da je riječ o 64-godišnjoj Veri Milić. Mrtvozornik je potvrdio da na tijelu nema tragova nasilja. Na kući u kojoj je živjela s Vasom Milić stoji veliki natpis „kuća na prodaju".

Nije kraj

I kada se pomislilo da je kraj crnim vijestima za taj dan, u travničkom mjestu Turbe Ilija Marjanović izvršio je samoubojstvo iz pištolja. Riječ je o bivšem policajcu, a ratnom krim inspektoru koji je u službi bio u vojnoj policiji. Iz razgovora s njegovim prijateljima doznali smo da je bolovao od karcinoma kralježnice. Nije se mogao nositi s bolešću i na kraju je sam sebi presudio. Je li vrijeme odnosno proljeće jedan od uzroka povećanog broja samoubojstava, ili teška ekonomska i politička situacija u BiH teško je reći. Jedno je istina, tri života ugašena su u jednom danu i to samoubojstvom.

Rijetka žalost u obitelji Taraba

Rijetka žalost u utorak 24. travnja dogodila se u obitelji Nikole Taraba iz Donjeg Putičeva kod Travnika. Dan prije umrla je u 77. godini njegova supruga Anka-Ana nakon kraće bolesti. Nakon pokopa na groblju Prahulje, u vrijeme okupljanja obitelji u domu preminule, javljeno je iz Bolnice za plućne bolesti u Travniku da je preminuo i Ivica Taraba, njen sin, rođen 1956. godine. Ivica je duže vrijeme bolovao od karcinoma pluća i sa obitelji je živio pod istim krovom obiteljske kuće. Pokopan je jučer, prema posljednje izraženoj želji, na groblju Gostunj. Tako su u dva dana iz kuće u Putičevu na posljednje počivalište ispraćeni majka i sin, što ne pamte ni najstariji žitelji ovog kraja.

Večernji list