Sarajevo: Studenti se otrovali hranom u Domu

Prema iskazima njihovih roditelja, studenti su jeli različite obroke u restoranu Studentskog doma, a svi imaju iste simptome - dehidracija i povraćanje. Nitko od njih nije u životnoj opasnosti.
Trgovanje hranom

Pet studenata se javilo i u ambulantu Hitne pomoći u Sarajevu, ali su nakon obavljenih pretraga četiri studenta puštena na kućno liječenje. Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUS-a, potvrdila nam je da je jedna studentica zadržana na liječenju, a kada je primljena u bolnicu, bila je dehidrirala te je trpjela velike bolove.
- Odmah joj je uključena simptomatska terapija. Ona je jučer bila mnogo bolje te je prestala povraćati, kazala je Jandrić. Isto tako, ona je kazala da će se pacijentici uraditi detaljne pretrage te će zbog toga biti zadržana na liječenju.
Iz Županijske bolnice Zenica također su nam potvrdili da su na liječenju zadržali troje pacijenata sa simptomima klasičnog trovanja hranom. Slično kao i pacijentica iz Sarajeva, i oni su imali velike bolove u predjelu trbuha te povraćali.
- Trenutačno su puno bolje, a u bolnici će ostati jer će im se raditi sve potrebne pretrage, kazali su nam u zeničkoj bolnici.

Sanitarna analiza

Prema riječima Emira Kadrića, ravnatelja Studentskog centara Sarajevo, sanitarna inspekcija je jučer obavila analize uzoraka hrane.
- Rezultati se očekuju za dva dana, nakon čega bi se trebalo znati mnogo više detalja, kazao je Kadrić za sarajevske medije. Naime, tijekom jučerašnjeg dana nije bilo novoprijavljenih slučajeva sa simptomima trovanja hranom.

Hranom se otrovalo 840 osoba

U Federaciji BiH se za deset mjeseci ove godine hranom otrovalo 840 ljudi, podaci su federalnog Zavoda za javno zdravstvo. Sva trovanja prouzročena su hranom, ali su neka od njih uzrokovana toksinima te bakterijom salmonela.
Prema podacima Zavoda, u istom razdoblju prošle godine hranom se otrovalo 460 osoba, dok je trovanje salmonelom imalo 275 osoba, što je za 25 zaraženih više nego u istom razdoblju prošle godine, a trihinelozu su imale dvije osobe.

Piše: Dragan Bradvica /dnevni-list.ba