Šapina progovorio: Namještao sam utakmice iz zatvorske ćelije!

kladionice, kladionice, kladionice, kladionice, namještanje utakmica, kladionice, mafija, kladionica
Ulagao je novac u kladionicama na azijskom tržištu uplaćujući uplate preko raznih londonskih kladionica...
JEDAN od čelnih ljudi kladioničarske mafije u Njemačkoj, Hrvat iz Belina, Ante Šapina progovorio je o namještanju nogometnih utakmica.

Kako objavljuje njemački Der Spiegel, a prenosi Index.hr, u posljednjih šest mjeseci dao je desetak iskaza u kojima govori o namještanju utakmica, te je iznio detalje o slučajevima podmićivanja.

Njemački medij ističe Šapinin iskaz o poznatom slučaju suca Hoyzera koji je osuđen na 35 mjeseci zatvora. Isti je sudac 2004. sudio i utakmicu regionalne njemačke lige, a uz njega Šapina je podmitio i linijskog suca Felixa Zwayera s iznosom od 500 eura. No, Zwayer je svojevremeno poricao bilo kakvu umiješanost u namještanje.

Ono što je posebno šokantno u iskazu jest priznanje Šapine kako je u vrijeme dok je odsluživao zatvorsku kaznu u Berlinu, iz rešetaka nastavio s namještanjima. Ulagao je novac u kladionicama na azijskom tržištu uplaćujući uplate preko raznih londonskih kladionica.

U cjelokupnoj kladioničarskoj mašineriji Šapina i ostatak mafije stvorili su kladioničarski "jezik". Zvjezdice su označavale moguću razinu sigurnosti za uplatu. Jedna zvjezdica označavala je nesigurnu uplatu, dvije ili tri zvjezdice značile su kako je  u određenoj utakmici kupljena nekolicina igrača, dok su izgovorene brojke četiri ili pet označavale siguran tip.

Još jedan šokantan podatak  govori da je Šapina u suradnji sa svojim kompanjonima u azijskim kladionicama obavio preko 6000 uplata s kojima su ostvarili zaradu od gotovo 2,2 milijuna eura.

Šapinu se tereti za namještanje gotovo 270 utakmica iz raznoraznih liga diljem svijeta, od kojih se sumnja na 14 utakmica HNL-a.