Samohrana majka sa svojom kćerkom živi u kući od blata: 'Voljela bih tortu za rođendan'

samohrana majka

U Gornjoj Koznici kod Surdulice u teškim uvjetima u kući od blata živi samohrana majka sa petogodišnjom kćerkom.

Žive od socijalne pomoći i dječjeg dodatka, a općina Surdulica im povremeno pomaže jednokratnim novčanim prilozima i paketima.

U oronuloj kući sa jednom prostorijom, bez osnovnih uvjeta za život, žive tridesettrogodišnja Marija Dojčinović i njena petogodišnja kćerka Tijana. Osim starih, dotrajalih stvari, nemaju ništa od tehnike i kućanskih aparata.

"Nemamo kupatilo, nemamo vodu, kod komšije idem po vodu za piće i kuhanje i jelo. Nemamo faktički ništa, nemamo frižider, nemamo zamrzivač. Najviše bih voljela da imam kuću, krov nad glavom, gdje da se okupam, gdje da spavam sa mojom kćerkom", navela je Marija Dojčinović.

Iako je nedavno operirana, Marija iz obližnje šume dovlači granje, da zagrije vodu ili prostoriju u kojoj žive.

"Idem preko ljeta, sakupljam, nosim na rukama, kad skupim puno koje nije puno debelo ja to sama isečem sekirom, koje ne mogu tako ostane u dvoru", kaže Marija.

Marija je odrasla u Domu za nezbrinutu djecu, prije deset godina se udala i rodila kćerku koju nije vidjela od 2012. godine. Tijana joj je drugo dijete, otac je povremeno obilazi.

Petogodišnja Tijana nema prijatelja jer nema djece u selu. Donedavno nije imala ni igračke, a sa majkom su više bile gladne nego site.

"Ja bih voljela kuću da imam i špajz, voljela bih tortu da imam za rođendan", rekla je Tijana.

Kćerka i majka žive od oko 15.000 dinara mjesečnog dodatka za djecu i socijalne pomoći koju prima od 2017. godine.

"Od tada do danas se Marija nalazi na evidenciji kako kao korisnik novčano-socijalne pomoći tako i u skladu sa mogućnostima zahtjevima za jednokratnu novčanu pomoć", navodi Ružica Vukašinović, direktor Centra za socijalni rad u Surdulici.

Povremenu pomoć dobijaju i od surduličke općtine, ponudili su im privremeni smještaj, spremni su i da plate dug od 60.000 dinara, za utrošenu električnu energiju, kada Marija donese račune.

"Da popravimo tu njenu kuću u kojoj je ona ušla gore u Koznici ili da kupimo kontejner za privremeni smeštaj koji će biti da dijete ima sve uvijete i da spava i da ne bude hladno i sve", rekao je Novica Tončev, predsjednik SO Surdulica.

Kuća u kojoj žive ne može se renovirati, jer nisu riješeni imovinski odnosi. Marija i Tijana sa neizvjesnošću očekuju nadolazeću zimu