Psi lutalice usmrtile desetak ovaca na imanju kod Bosanske Gradiške

Psi lutalice usmrtile desetak ovaca na imanju kod Bosanske Gradiške

Psi lutalice napravili su pravi pokolj ovaca u potkozarskom selu Grbavci kod Bosanske Gradiške.

Niti ograđen pašnjak nije spasio ovce Željka Blagojevića, vlasnika farme i dječjeg sela. Čopor pasa lutalica usmrtio je desetak ovaca.

Ovo nije jedini slučaj u Grbavcima, a usmrćene ovce, koze i jarići broje se desetinama. Blagojević kaže kako su psi lutalice nemilosrdni i nerješiv problem za farmere.


- Prije nekoliko dana psi su preskočili prostor koji sam ogradio, usmrtili su deset ovaca i jednog ovna, u posljednjih nekoliko mjeseci, usmrtili su jarca i troje janjadi, dok jednu kozu intenzivno liječimo da preživi - priča Blagojević.

Grbavčani su se organizirali, pa noću obilaze obore sa stokom. Obratili su se i komunalcima. Radnici „Gradske čistoće“ postavili su kaveze, ali rezultata još nema.

- Najteže je uhvatiti pse lutalice, posebno u rubnim dijelovima grada. Odgovara im zimsko vrijeme kada su dani kratki, a vidljivost smanjena. U tijeku je nabavka zračne puške za uspavljivanje pasa - kaže direktor „Gradske čistoće“ Željko Bilbija.

Mještani Grbavaca koji se bave ovčarstvom strahuju i od šakala. Grbavčani se boje i za djecu, koja neosvijetljenim putevima idu pješice do škole.

U pomoć su, osim komunalaca, pozvali i lovce kako bi se stanje u ovom selu normaliziralo. Štete do sada su ogromne i mjere se tisućama KM.