PROŠLA TRI MJESECA Laninu majku će saslušati u Beogradu

Ubojstvo Lane Bijedić
Ubojstvo Lane Bijedić

Tri mjeseca, koliko je prošlo od misteriozne smrti Lane Bijedić iz Mostara, čiji je život brutalno ugašen s nepunih 19 godina, brojne provedene istražne radnje i silni rezultati vještačenja istražitelje MUP-a Zapadnohercegovačke županije još nisu doveli do korisnog traga.

Praktično, sve što im je preostalo jeste saslušanje Lanine majke Nine Bijedić, profesorice i dekanice Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta „Džemal Bijedić“, koje će biti obavljeno u Beogradu.

Ona zbog teškog stanja u kojem se nalazila nakon smrti svoje kćerke jedinice nije saslušana u svojstvu svjedoka. U Beogradu, u kojem je rođena, Nina Bijedić boravi od 10. listopada kod svoje majke, a u tom je gradu, prema njezinoj želji, i kremirano tijelo mlade Mostarke.

Nakon izvjesnog vremena, tužiteljskom timu Tužiteljstva ZHŽ, pod čijim nadzorom se vodi istraga, nije preostalo ništa drugo nego uputiti zahtjev za saslušanje na osnovu ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Suglasnost za saslušanje se očekuje svakog dana i, najvjerojatnije, tim istražitelja i tužitelja će do sredine siječnja otputovati u Beograd kako bi saslušali Laninu majku.

Nakon toga, kao posljednja faza istrage vjerojatno će biti urađena potpuna rekonstrukcija ovog jednog od najzagonetnijih zločina u BiH, ali i šire, koji je potresao široku javnost.

Tijelo Lane Bijedić, podsjetimo, lokalni ribar je uočio 6. listopada u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog. Istog dana, nešto ranije, njezin nestanak policiji je prijavila majka Nina, s obzirom na to da je Lana trebala otputovati u Sarajevo, gdje je bila upisala studij, a na telefonske pozive joj nije odgovarala.

Umjesto na kavu s prijateljicom, kako je to rekla majci, Lana se autobusom iz Mostara iz potpuno nepoznatih razloga uputila u Čapljinu. S autobusne stanice u Čapljini je pješačila više od pet kilometara, kako su to zabilježile kamere s pojedinih objekata, do mjesta Trebižat, gdje joj se gubi trag.

Njezino kretanje je zabilježeno i na vijaduktu Studenci ispod kojeg je tijelo pronađeno. Obdukcijski nalaz je pokazao da je nesretna djevojka pretučena, davljena i bačena u rijeku.

Rezultati vještačenja njezinog telefona, koji je, podsjetimo, otključan u jednoj agenciji u Njemačkoj, njezine odjeće, bilješki i tragova izuzetih s mjesta događaja, kao i toksikološke analize, nisu donijeli nikakav pomak u istrazi.