Profesionalna likvidacija bez tragova i svjedoka

Profesionalna likvidacija bez tragova i svjedoka

Blizak suradnik

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske još nemaju dokaze o tome tko stoji iza ove likvidacije. Zločin je pripisan profesionalcu i vjeruje se da je Đokić žrtva kriminalnih obračuna, koji u posljednjih nekoliko godina bjesne na relacije Srbija - Crna Gora, a nisu zaobišli ni Bosnu i Hercegovinu, piše Dnevni avaz.

Istragu u ovom slučaju vodi Uprava za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali konkretnih dokaza o počinitelju ili nalogodavcu i dalje nema.

U okviru istrage ispitano je na desetine osoba, kako svjedoka, tako i sigurnosno interesantnih osoba iz kriminalnog miljea. Najzvučnije ime među njima bio je Filip Korać iz Beograda, koji je u policijskim izvješćima označen kao blizak prijatelj i suradnik Luke Bojovića, nasljednika vođe "zemunskog klana".

Slučajno ili ne, Korać se u vrijeme Đokićevog ubojstva zatekao u Zvorniku, a policija ga je uhitila na obali Drine pri navodnom pokušaju da čamcem ilegalno prijeđe granicu.

On je tijekom ispitivanja negirao umiješanost u bilo koje krivično djelo i ubrzo je pušten na slobodu. Nije čak ni dobio status osumnjičenog, jer protiv njega nije bilo nijednog dokaza. Koraćevo prisustvo u Zvorniku istražiteljima je bilo signal da se radi o "regionalnoj priči" pa se krenulo u razmjenu informacija sa policijama iz okruženja.

Prema načinu izvršenja, ubojstvo Čede Đokića identično je ubojstvu Armina Muše Osmanagića, vođe jednog od najjačih kriminalnih klanova iz Bara u Crnoj Gori. Kao i Đokić, Osmanagić je ubijen hicem iz snajpera dok je s tjelohraniteljima sjedio ispred svog kafića "Savoja" u Baru.

Policija je nakon zločina pronašla zapaljeni karavan Renault, u kome je snajperista, najvjerojatnije, ležao i pucao kroz otvorena vrata prtljažnika. Tako je bilo i u Zvorniku.

Na Đokića je pucano s udaljenosti od skoro 200 metara i iz otvorenog prtljažnika karavan Škode, koja je nakon zločina zapaljena u naselju Dobriš kod Šekovića. Jesu li i na koji način ovi zločini povezani, za sada nije poznato.

Blizak s kriminalcima iz Srbije

Čedo Đokić važio je u policijskim evidencijama za sigurnosno interesantnu osobu. Sumnjalo se da je umiješan u trgovinu narkoticima, što nikad nije dokazano.

Bio je blizak sa jednom kriminalnom grupom iz Novog Sada, koja se, osim s drogom, dovodila u vezu i s više likvidacija i pokušaja ubojstva pa i sa posredovanjem u određenim zločinima u Srbiji i Crnoj Gori.