Privode se kupljeni glasači

MUP HNŽ, policija, mup, krađa, policija, MUP ZHŽ, droga, crna kronika, kladionica, MUP HNŽ, alkohol, krađa, bakar, Široki Brijeg, MUP ZHŽ, Posušje, tučnjava, braća Šimić, mikrolok, policija, MUP ZHŽ, zlatan jurilj, prijetnje, sms, pljačka, policija, akcija, uhićenje, MUP ZHŽ, pljačka, radar, MUP ZHŽ, otmica, Grude, Široki Brijeg, pljačka, krađa, Ljubuški, Drinovci, provala, Ljubuški, provala, MUP ZHŽ, pljačka, Mostar, vindija, tučnjava, Ljubuški, MUP ZHŽ, policija, kazne, prekršajni nalog, provala, Vitina, MUP ZHŽ, krađa, Ljubuški, MUP ZHŽ, Livno, krađa auta, Posušje, krađa, Ljubuški, promet, MUP ZHŽ, Posušje, zlostavljanje, Lijanovići, Mercedes, krađa, Posušje, krađa, auto otpad, Grude, napad, policija, sdpbih, policija, kontrola, Lijanovići, brza vožnja, policija, ljubica biško, MUP ZHŽ, Posušje, provala, benzinska crpka, MUP ZHŽ, Posušje, krađa, Posušje, MUP ZHŽ, ukradeno vozilo, ukradeno vozilo, MUP ZHŽ, Ljubuški, lažna dojava, Grude, Posušje, radar
...za 20 osoba sumnjajući da se radi o klasičnim zloupotrebama Narodne stranke Radom za boljitak. Radi se o odvojenim slučajevima koji kulminiraju posljednjih dana. Kako doznajemo iz Federalna uprave policije (FUP) uz asistenciju više županijskih policija provode se predistražne radnje oko dodjele poljoprivrednih poticaja iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, a što je opet povezano s Boljitkom.

Novac iz proračuna

Policija sumnja da su novci iz proračuna davani osobama koje čak nemaju poljoprivrednog zemljišta, o čemu je Večernjak pisao objavljujući i preslike osoba koje su ih dobivale. S policijskim istražiteljima razgovaralo je više desetaka ljudi o sumnjama da je podjela poljoprivrednih poticaja služila kao kupovina glasova ili pak navode da se dio ovoga novca vraćao aktivistima Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB). SIP je poništio ovjeru za nastup čak 20 neovisnih kandidata za općinska vijeća na izborima 2012. godine na području Zapadnohercegovačke županije zbog sumnji da se, ustvari, radi o prikrivenim kandidatima NSRzB-a. Kako je potvrdila glasnogovornica SIP-a Željka Kujundžija, ova je institucija donijela odluku nakon što je utvrđeno da su svi ‘neovisni' kandidati svoje prijave oko izbora slali s istog telefaks uređaja, o čemu je Večernjak prvi pisao. A upravo taj telefaks uređaj se nalazi u središtu Boljitka u Širokom Brijegu. Jučer, kada je istjecao rok, počele su pristizati žalbe ovih neovisnih kandidata na odluku SIP-a pa će cijeli slučaj sada biti proslijeđen Prizivnom odjelu Suda BiH koji će donijeti konačnu odluku o ovome prijeporu. Po riječima glasnogovornice Pirić sud bi trebao u roku od 72 sata, dakle do petka, ponuditi odgovor o tome hoće li ovi kandidati sudjelovati na izborima, odnosno još važnije što je najvjerojatnije i cilj, hoće li Lijanovići i ‘neovisni' imati čak 202 promatrača na biračkim mjestima u četiri općine Širokom Brijegu, Posušju, Grudama i Ljubuškom.

Ministar Boljitka

Obrazlažući odluku SIP je naveo kako je većina "neovisnih kandidata", kao ovlaštene osobe koje će ih zastupati, naveo imena Bojana Bošnjaka, Branka Hrkaća i Dragana Bokšića. Skandalozno je da je Bošnjak bio zastupnik Boljitka u federalnom Parlamentu, a kasnije postao ministar i još uvijek vodi resor poljoprivrde ispred Boljitka u Vladi ZDŽ-a. SIP je ocijenio, ustvari, da postavljanja lažnih neovisnih kandidata predstavlja ‘izborni inženjering s ciljem da se izvrši izborna prijevara na biračkim mjestima u općini Grude, Posušje, Ljubuški i Široki Brijeg'. Slična praksa događala se ranijih godina. Tako je primjerice samo u Širokom Brijegu bilo osam neovisnih kandidata koji su jedva osvojili 20 glasova.