Pripadnik Islamske države brutalno pogubio američkog novinara

Pripadnik Islamske države brutalno pogubio američkog novinara

James Foley, koji je izvještavao s Bliskog istoka pet godina, otet je 22. studenoga 2012. Drugi novinar Steven Sotloff, koji je također prikazan na snimci, nestao je na sjeveru Sirije u srpnju 2013. godine.

Zastrašujuća poruka džihadista Amerikancima
Na snimci se vidi kako maskirani muškarac izriče prijetnje Sjedinjenim Državama zbog zračnih udara protiv snaga Islamske države, a nakon toga odsjeca glavu osobi u narančastoj odjeći identificiranoj kao Foley, koja kleči pred njim u pustinji.
Na kraju snimke vidi se još jedan muškarac koji je identificiran kao Sotloff. 'Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci', kaže na snimci maskirani muškarac na engleskom jeziku s britanskim naglaskom.
Bijela kuća priopćila je da američke obavještajne službe rade na utvrđivanju autentičnosti snimke. 'Ako se pokaže da je video autentičan, mi smo zgroženi brutalnim ubojstvom nedužnog američkog novinara i izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji i prijateljima', rekla je glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden.
Islamska država dosad nije javno pogubila nijednog američkog državljana. Ovaj video postavljen je na internet nakon što su američke snage pokrenule zračne udare u Iraku, prvi puta nakon završetka američke okupacije 2011. godine.
Ekstremistička sunitska skupina Islamska država zauzela je posljednjih mjeseci velike dijelove Sirije i Iraka. Foley je kao slobodni novinar pokrivao Bliski istok za GlobalPost. Godine 2011. u Libiji je bio otet i držan 45 dana u zatočeništvu snaga odanih bivšem libijskom čelniku Moameru Gadafiju. Sotloff je, također kao slobodni novinar, izvještavao iz Sirije, Libije i Jemena, a objavljivao je u časopisima Time i Foreign Policy.

Izvor: Hina

Tekst se nastavlja ispod oglasa