Priopćenje MUP-a HNŽ: Pojedini mediji proizvoljno tumače zakonske odredbe, naši uposlenici plaću primaju zakonito

policija, Mostar, diler, Mostar, djeca, krađa, Mostar, policija, mito, uhićenja, droga, policija, diler, Ilići, lakša prometna nesreca, policija, mediji, Zakon, zoran petković, krađe, Mostar

U posljednje vrijeme učestali su orkestrirani medijski napisi i svojevrsni pritisak na MUP HNŽ o tomu kako pet mlađih inspektora i čak 75 policijskih službenika MUP-a HNŽ „neovlašteno obavlja svakodnevne poslove“; „da im je istekao ugovor o probnom radu“, te da su „time prestali biti ovlaštene službene osobe i uposlenici MUP-a HNŽ“; da su „civili koji neovlašteno nose policijske odore i naoružanje“ itd.

Radi istinitog informiranja javnosti ističemo slijedeće:

- Već više vremena MUP HNŽ-a nosi se sa kroničnim nedostatkom kadrova, a posebice policijskih službenika. Koncem 2017. godine, nakon niza poteškoća, konačno se uspjelo realizirati javni natječaj za prijem 75 policijskih službenika u činu „policajac“ i 5 policijskih službenika u činu „mlađi inspektor.

- Odabrani kandidati su uspješno okončali temeljnu obuku za policijske službenike na Policijskoj akademiji u Sarajevu.
Po uspješnom okončanju temeljne obuke, kadeti su postavljeni na radna mjesta pojedinačnim Rješenjima od 20.08.2018. godine, sukladno članku 58. stavak 1. Zakona o policijskim službenicima HNŽ.

- Nakon polaganja prisege dana 30.08.2018. godine stupili su na dužnosti u organizacijskim jedinicama MUP-a počevši od 01.09.2018. godine.

Dakle, od toga dana oni su uposlenici MUP-a HNŽ sa dodjeljenim početnim činom policajac ili mlađi inspektor, što znači da se ne radi ni o kakvom „ugovoru na određeno vrijeme“ kako pojedini mediji to žele prikazati.

Istina je da svi novouposleni policijski službenici trebaju obaviti probni rad pod nadzorom rukovoditelja-mentora u trajanju od 12 mjeseci, a za to vrijeme vrše „redovne policijske dužnosti i odgovornosti“.

- Svi policijski službenici su prema ocjenama mentora zadovoljili na probnom radu, te im je potrebno potvrditi status i početni čin, što znači da im istekom probnog rada nije prestao radni odnos. Jedino bi iz službe bili otpušteni i izgubili status policijskog službenika da su ocijenjeni ocjenom „ne zadovoljava“.

Iz ovog je jasno vidljivo da predmetni policijski službenici nisu „civilne osobe“ i da „plaću primaju nezakonito“, kako to površno ističu pojedini mediji proizvoljno tumačeći zakonske odredbe.

Prema Zakonu o policijskim službenicima Ravnatelj policije je jedini ovlašten rješavati statusna pitanja policijskih službenika, što uključuje i formalnu potvrdu o postavljenju na radno mjesto i početnom činu, kojom se samo potvrđuju već ranije donesena Rješenja o postavljenju i dodjeli početnog čina od 20.08.2018. godine.

Zbog nepopunjene pozicije Ravnatelja policije MUP-a HNŽ, Vlada HNŽ i ovo Ministarstvo rade na otklanjanju ovog formalnog nedostatka, stoji u priopćenju MUP-a HNŽ.