Prijedlog pritvora za šest uhićenih osoba u okviru akcije 'Osoje'

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za osumnjičene: D. D. (1974) iz Mostara, državljanina BiH i R Hrvatske, S. H. (1966) iz Mostara, državljanina BiH, M. P. (1957) iz Čitluka, državljanina BiH i R Hrvatske, M.B. (1988) iz Mostara, državljanina BiH, P.B. (1960) iz Posušja, državljanina BiH i R Hrvatske i D.T. (1979) iz Čapljine, državljanina BiH.

Navedene osobe se sumnjiče da su, kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, tijekom 2013. godine, gotovo svakodnevno, vršile nabavku, skrivanje i krijumčarenje opojne droge heroin, najčešće u količinama od nekoliko stotina grama, sa područja BiH u Republiku Hrvatsku, te da su u razdoblju od šest mjeseci, od ožujka do kolovoza, prokrijumčarile više kilograma opojne droge heroin, koja je nabavljana u BiH, najčešće na području Sarajeva, Tuzle i Mostara, te dalje krijumčarena prema južnom dijelu Republike Hrvatske.

Navedeni osumnjičeni se terete da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Tužiteljstvo predlaže da Sud BiH osumnjičenima D. D., M. P., M.B. i P.B. odredi mjeru pritvora u trajanju od jednog mjeseca iz razloga propisanih članom 132. stavom 1. točkama a) b) i c) ZKP-a BiH), a osumnjičenima S. H. i D.T. iz razloga predviđenih članom 132. stavom 1. točkama b) i c) ZKP-a BiH.

Pritvor za osumnjičene se predlaže zbog postojanja opasnosti od bijega osumnjičenih, kao i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, suučesnike i prikrivače, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

Sud BiH je 18. rujna ove godine donio rješenje kojim se prihvata raniji prijedlog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u istom predmetu za određivanje pritvora za osumnjičenog, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Fena