Prije četiri godine u Mostaru je ubijen Božidar Cicmil: Njegove ubojice i dalje na slobodi

ubojstvo mostar

Istražitelji Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije ni nakon četiri godine nisu uspjeli otkriti tko je ispalio smrtonosne hice u 32-godišnjeg Božidara Cicmila, crnogorskog državljanina i vlasnika mostarske firme Moj taxi.

Cicmil je likvidiran 19. listopada 2015. u jutarnjim satima u klasičnoj sačekuši u garaži zgrade u kojoj je živio, u mostarskom naselju Rudnik. Tu je ustrijeljen sa pet metaka iz škorpiona, piše Oslobođenje

Motiv

O tome ima li ikakvih pomaka u ovoj istrazi, jesu li okončana sva potrebna vještačenja, kao i je li u posljednje vrijeme bilo ikakvih privođenja, u MUP-u HHŽ-a ne žele govoriti. Iz ove institucije su na početku istrage navodili da je Cicmilov ubojica izvan BiH, odnosno da je motiv ubojstva Cicmil sa sobom donio iz Crne Gore, prenosi Oslobođenje.

Postupajuća tužiteljica je u nekoliko navrata slala urgenciju za organiziranje sastanka i razmjenu podataka s crnogorskom policijom. Je li došlo do spomenutog sastanka, nije poznato.

Cicmilovo ubojstvo nije neopaženo prošlo ni u Crnoj Gori, a tamošnji mediji su pisali o njegovoj navodnoj umiješanosti u brojne likvidacije, poput vođe barskog klana Armina Osmanagića. Nadzorna kamera je navodno snimila Cicmila ispred zatvora u Spužu, gdje je ubijen Baranin Andrija Mrdak. Ni o ovome nije bilo nikakve službene informacije.

Crnogorski mediji su pisali da tamošnja policija nije prikupila dovoljno materijalnih dokaza da slučaj službeno rasvijetli. Navode i to da je Cicmilovo ubojsto naručeno u crnogorskom podzemlju, odakle se ubojica i zaputio u Mostar.

Praćenje

Ukoliko je došao po nalogu iz kriminalnog miljea Crne Gore, Cicmilov likvidator je morao imati lokalne pomagače, osobe od povjerenja koje su pratile Cicmilovo kretanja i navike nekoliko dana. Stoga moraju postojati snimke s obližnjih zgrada i ureda koje su snimile osobe koje nisu iz naselja, a kretale su se tim putem.

Ime Božidara Cicmila se spominjalo i u slučaju ubojstva Dragana Dudića Frica. Njega je u Kotoru usred grada iz pištolja ubio Ivan Vračar. Vračar je tvrdio kako je to uradio jer je strahovao za svoj život. U izjavi za policiju Vračar je naveo kako je dobio prijetnje od Dudića da će nastradati kao Dejan Đuković, ubijen 2009, te da je istu prijetnju dobio njegov prijatelj Božidar Cicmil, prenosi Oslobođenje.