Prevrnuo se s vozilom punim migranata u pokušaju da pobjegne policiji

Prevrnuo se s vozilom punim migranata u pokušaju da pobjegne policiji

Radeći na sprečavanju krijumčarenja ljudi i suzbijanju ilegalnih migracija na istočnom dijelu granice Bosne i Hercegovine 26. rujna u 2.40 sati na putnoj komunikaciji Bijeljina – Tuzla došlo je do prometne nesreće u kojoj je povrijeđeno osam ilegalnih migranata te oštećeno službeno vozilo Granične policije BiH i vozilo u kojem su krijumčareni migranti.

Do nesreće je došlo kada su pripadnici Granične policije BiH uz svjetlosna i zvučna upozorenja pokušali zaustaviti vozilo Audi A4 na spomenutoj prometnici.

U pokušaju bijega, vozač Audija je u mjestu Banj Brdo udario u potporni zid i tom prilikom vozilo se prevrnulo na krov, dok je vozilo Granične policije BiH udarilo u bankinu pored puta.

U Audiju se nalazilo osam ilegalnih migranata koji su, u pratnji medicinara Hitne pomoći Tuzla i pripadnika Granične policije BiH, odvezeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla radi ukazivanja medicinske pomoći i utvrđivanja stupnja povreda, dok je vozač Audija pobjegao s mjesta nesreće.

Ilegalni migranti nisu posjedovali identifikacijske dokumente, a u razgovoru sa pripadnicima Granične policije BiH izjavili su da dolaze iz Iraka.

Prije prometne nesreće, vozača Audija pokušali su zaustaviti i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske u Ugljeviku, a potom u Loparama, ali se on nije zaustavio nego nastavio bijeg u pravcu Tuzlanskog kantona.

U ovoj prometnoj nesreći nije bilo povrijeđenih pripadnika Granične policije BiH, priopćeno je iz te policijske agencije, prenosi Fena.

U priopćenju se navodi kako sve to svjedoči da su pripadnici Granične policije BiH u obavljanju službenih zadaća izloženi svakodnevnim opasnostima.

"Opredijeljenost GPBiH je permanentna zaštita državne granice i borba protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija na svim dijelovima državne granice, naročito na istočnom dijelu bh. granice gdje je najveći migracijski pritisak. Vrlo često, u obavljanju tih službenih zadaća pripadnici Granične policije BiH izlažu opasnosti svoje živote i materijalno-tehnička sredstva", izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić, pohvalivši dosadašnji rad pripadnika Granične policije u sprečavanju svih oblika prekograničnog kriminala.

U cilju sprečavanja krijumčarenja navedenih migranata, pomoć Graničnoj policiji BiH pružili su pripadnici Ministarstva unutrarnjih poslova Tuzlanskog kantona i Ministarstva unutrarnjih poslova Republike Srpske.

Uviđaj mjesta prometne nesreće obavili su pripadnici MUP-a TK, a o događaju su obaviješteni Kantonalno tužiteljstvo Tuzlanskog kantona i Tužiteljstvo BiH.