Pretresaju se objekti u Mostaru, Sarajevu, Brčkom, Tuzli i Prnjavoru

pritvor, teroristički napad, policija, Sipa, policija, grobnica, oružje, uhićenja, policija, sipa uhićenje, Sipa, uhićenje, ratni zločin, Sipa, akcija, Mostar, policija, akcija, knjige, Sipa, pljačka, Sarajevo, bomba, Sipa, uhićenje, vehabije, policija, akcija, sipa uhićenje, bomba, supruga, djeca, taoci, Mostar, uhićenje, droga, policija, Hercegovina, uhićenje, Sipa, sipa uhićenje, utaja poreza, Milenko Trifunović, Sipa, prilikom pretresa i uhićenja, protuavionski top, veću količinu oružja, Sipa, sipa uhićenje, Mostar, ratni zločini, silovanje, Livno, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, Mostar, uhićenje, ratni zločin, teroristi, BIH, Vatikan, eu, Balkan, dojava, Sipa, BIH, terorizam, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, ratni zločin, gradonačelnik Budve, uhićenja, Crna Gora zemlja, Bijeljina, terorizam, Mostar, Policijski dužnosnici, sigurnost, Sipa, crna kronika, terorizam, Sipa, ratni zločini, foča, Sipa, ratni zločin, ratni zločini, Sipa, sipa uhićenje, Sipa, Sipa, Sipa, PDV, kinezi
... na 18 lokacija na području Sarajeva, Mostara, Prnjavora, Tuzle i Brčko distrikta s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresaju se stambeni i poslovni objekti, pokretne stvari, te magacinski prostori i maloprodajni i veleprodajni objekti više pravnih osoba zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela udruživanje radi činjenja kaznenog djela u vezi sa kaznenim djelima poreska utaja i pranje novca, a sve u vezi sa članom 31. KZ BiH "Pomaganje", za šta se sumnjiči devet fizičkih osoba kineskih državljana i više pravnih osoba, čiji su stambeni i poslovni objekti predmet pretresa.

Riječ je o zajedničkoj akciji policijskih službenika SIPA-e i pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koja se realizira po naredbama Tužiteljstva BiH i Suda BiH, u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Sarajevske županije, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i Policije Brčko distrikta.

Osumnjičenim osobama na teret se stavlja da su udruženim djelovanjem na području BiH vršili kaznena djela poreska utaja ili prevara i pranje novca, na način da je više pravnih osoba u vlasništvu kineskih državljana organiziralo i vršilo uvoz raznih vrsta roba iz Kine, od čega je najveći dio robe prodavan bez evidentiranja u poslovnoj dokumentaciji čime su pribavili veće količine novca bez porijekla, koji su potom posredstvom više suradnika bh. državljana nelegalno prebacivali u R.Hrvatsku, odakle je preko računa poslovnih banaka transferiran na račune suradnika u Kini.

Ove osobe sumnjiče se da su, u periodu od 1.1.2013. do 31.12.2015. godine, na opisani način iznijele iz BiH novac u vrijednosti od oko tri milijuna eura, čime se oštetile budžet BiH za više od 430 tisuća eura.

Javnost će naknadno biti informirana o ukupnim rezultatima današnje akcije.

Agencije