PRESUDA ZA VELIKU AFERU INA-MOL Ivi Sanaderu šest godina zatvora, Hernadiju dvije

PRESUDA ZA VELIKU AFERU INA-MOL Ivi Sanaderu šest godina zatvora, Hernadiju dvije

Deset godina prošlo je od kada je, kako tvrdi USKOK, Ivo Sanader tražio 10 milijuna eura od Zsolta Tamasa Hernadija, a je li na sudu utvrđeno da je tako i bilo saznalo se danas u 10 sati. Vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić objavilo je nepravomoćnu presudu bivšem HDZ-ovom premijeru i nedostupnom šefu MOL-a.

- Sanader i Hernadi su krivi za primanje, odnosno davanje mita - kazala je to sutkinja Maja Štampar Stipić koja je u 10 sati počela čitati objavu nepravomoćne presude za aferu Ina-Mol, piše Večernji list

Sanader je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, a Hernadi na dvije godine. Bivšem se premijeru oduzima i pet milijuna eura.

Riječ je o ponovljenom suđenju jer je prvu osuđujuću presudu 2015. ukinuo Ustavni sud. Prema optužnici, Sanader je tražio 10 milijuna eura mita, a dobio je pet. MOL mu je novac uplatio preko računa švicarske tvrtke Roberta Ježića. Hernadiju se sudi u odsutnosti, dok je Sanader u Remetincu gdje izdržava kaznu za Planinsku.

Bivšem premijeru ovo će biti četvrta presuda. Pravomoćno je osuđen za Planininsku, a nepravomoćno za Hypo. Nepravomoćno je oslobođen optužbi u aferi HEP Dioki, a još mu traje suđenje za Fimi mediju gdje je uz njega optužen i HDZ.