Prerani odlazak! U teškoj bijedi umro bosanski glumac

Prerani odlazak! U teškoj bijedi umro bosanski glumac

Nazif Mujić, glavni glumac u filmu "Epizoda u životu berača željeza" koji je za tu ulogu na filmskom festivalu u Berlinu 2013. godine dobio nagradu Srebreni mevjed, umro je u nedjelju u mjestu Svatovac kod Lukavca u sjeveroističnoj Bosni gdje je i živio u romskom naselju, prenijeli su lokalni mediji u BiH.

Mehmed Mujić, član šire obitelji, ujedno zastupnik u Vijeću nacionalnih manjina Federacije BiH, potvrdio je da je njegov rođak kojega je na kratko proslavila uloga u filmu što ga je režirao oskarovac Danis Tanović umro prirodnom smrću.

"Njegova obitelj je u teškom imovnom stanju, a već je pokrenuta akcija za prikupljanje novčane pomoći kako bi Nazif bio dostojanstveno ukopan", kazao je Mehmed Mujić portalu Klix.

"Epizoda u životu berača željeza" potresna je priča nastala na istinskoj drami koju je proživjela obitelj Nazifa Mujića kada se njegova supruga suočila s nerješivim problemima zbog komplikacija u trudnoći kada nije mogla dobiti liječničku pomoć jer nema zdravstveno osiguranje.

Film je još jednom podsjetio na teško stanje u kojemu žive Romi u BiH suočeni s predrasudama i socijalnom isključenošću.

Mujiću je kratkorajna filmska slava djelomice popravila život. Nakon nagrade na Berlinaleu dobio je i posao u komunalnom poduzeću u Tuzli no nedugo nakon toga i on i njegova obitelj pokušali su pronaći sreću u Njemačkoj gdje su zatražili azil.

Taj zahtjev im je odbijen pa su deportirani natrag u BiH, a Nazif je nakon toga čak prodao kip Srebrenog medvjeda kako bi pribavio novac za svakodnevne potrebe. (Hina)