Preminuo mladi pirotehničar, drugi ozlijeđen

mine, Livno, mine, pogibija, tragedija, minsko polje, pogibija, mine, Minski sumnjive površine, Gunja, Vrbanja, Kupres, minsko polje, prometna nesreća, pirotehničari, pirotehnika, Pirotehnička sredstva , ranjavanje, eksplozija, pirotehničari, PMA-3 mina, protupješačke odskočne mine , pirotehničari, tvrtka za razminiranje, PROM-1, mine, Mostar, Rakete iz vojnog sustava „Orkan, minsko - eksplozivna sredstva, Gorica, ŠUME, Hercegbosanske šume, šume herceg bosne, Kanabis, biljke kanabisa
Od posljedica ranjavanja u minskom polju nedaleko Josipdola u ogulinskoj je bolnici u ponedjeljak preminuo pirotehničar Ivan Jurić iz vukovarske tvrtke Detektor, dok se njegov kolega Darijo Skender nakon operacije uspješno oporavlja.

Smrt teže ozlijeđenog pirotehničara, stradalog na razminiravanju poljoprivrednih površina u Sabljakima Modruškim, Hini je potvrđeno u Općoj bolnici u Ogulinu. Kirurg Igor Tripalo kazao je da je pacijent k njima stigao praktički mrtav, ali je bio reanimiran. No, potom je ipak umro od iskrvarenja jer je ostao bez obje noge, a zadobio je i ozljede prsnog koša i prostrijel vrata.

Za drugog pacijenta kirurg je kazao da se nakon operacije trbuha dobro oporavlja. »Drugi je pacijent stabilan, pri svijesti, no nažalost ozljede njegovog kolege bile su nespojive sa životom«, rekao je Tripalo.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiravanje Tomislav Ban rekao je da je Jurić stradao od tzv. promovke, protupješačke rasprskavajuće odskočne mine, najopasnije od svih mina.

»Radi se o tome da je prilikom ručne detekcije mina Jurić nekim sredstvom, meteldetektorom ili pipalicom aktivirao minu koja je u trenutku aktivacije iskočila 60 do 80 centimetara iznad tla i tu se rasprsnula. Od šrapnela te mine je stradao i Skender koji se nalazio čak trideset metara dalje«, kazao je Ban.

Pojasnio je da je riječ o mini koja teoretski može nanijeti ozljede i 100 metara od mjesta eksplozije.

Prema Banovim riječima očevidom se nije moglo utvrditi je li minu aktivirala pipalica prilikom ubadanja u tlo ili metaldetektor, jer je na mjestu eksplozije veliki krater i sva su sredstva rada uništena.

»Možemo samo potvrditi da je na mjestu eksplozije nastao krater, da su geleri na sve strane pa su uništena i sredstva kojima je pirotehničar radio. Na očevidu je bila kriminalistička policija, a i teško da ćemo saznati točno što se dogodilo, odnosno što je aktiviralo minu«, rekao je Ban.

Na mjestu razminiranja danas su radila 34 pirotehničara s 13 strojeva, a u neposrednoj su blizini bila i tri sanitetska vozila.

Karlovačka policija ranije je izvijestila da su dojavu o stradavanju pirotehničara, starih 26 i 37 godina, zaprimili u ponedjeljak oko 9,20 sati.

Prilikom razminiravanja poljoprivrednih površina u Sabljakima Modruškim kod Josipdola u ponedjeljak ujutro teško su ozlijeđena dvojica pirotehničara koji su nakon nesreće zbrinuti u ogulinskoj bolnici, gdje je jedan od njih zatim preminuo, potvrdila je PU karlovačka.

Riječ je o 26-godišnjaku I. J., kojemu su nakon nesreće u bolnici amputirane obje potkoljenice.

"Pokušali smo ga transportirati za Zagreb, ali to nije bilo moguće pa su se za njegov život borili u operacijskoj sali", kazala je ravnateljica ogulinske opće bolnice Jadranka Francetić. Ozljede drugog pirotehničara, dodala je, nisu toliko teške.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiravanje (HCR) Dražen Jakopec potvrdio je Hini da su prilikom eksplozije mine ozlijeđeni pirotehničari iz vukovarske tvrtke Detektor.

Jakopec je kazao da mu je žao što se to dogodilo jer su pirotehničari mala zajednice u kojoj se svi dobro poznaju, ali da je nažalost njihov posao toliko opasan da je nesreće uvijek moguće.

"Nažalost, kolega I. J. je podlegao ozljedama, prema informacijama koje ja imam na temelju toga što su kolege kontaktirale s bolnicom u Ogulinu", rekao je za Index Stjepan Tadić iz Sindikata humanitarnog razminiranja.

"Svakako želim izraziti sućut obitelji, a što se tiče drugog kolege (D.S.) starog 37 godina, zadnje informacije koje imam je da je on trenutno stabilno. Da li će biti potrebe da ga se prebaci u Zagreb na jaču skrb ovisi o stanju, koje se mijenja iz minute u minutu", kazao je Stjepan Tadić.

Hina