PRANJE NOVCA SIPA izvršila pretres na tri lokacije

Sipa, pretres, koronavirus, Sipa
FENA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po naredbama Suda i Tužiteljstva BiH pretresli tri lokacije u Tuzli i Lukavcu s ciljem pronalaženja predmeta koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela člana 216 'Carinska prevara' i člana 209. 'Pranje novca' Kaznenog zakona BiH u vezi s kaznenim djelima iz člana 54. 'Produženo kazneno djelo', člana 124. 'Osnovi odgovornosti pravne osobe' i člana 128. 'Produženo djelo i kaznena odgovornost pravnih osoba' istog zakona.

Tijekom pretresa policijski službenici SIPA-e su otkrili i privremeno oduzeli dva mobilna telefona, procesne jedinice računara, određen iznos novca, te raznu poslovnu dokumentaciju i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Osumnjičeni su u svojstvu vlasnika i odgovornih osoba u dvije pravne osobe iz Lukavca, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih uvoznih dadžbina, carinskim organima BiH podnosili fakture lažnog sadržaja, s višestruko umanjenom vrijednošću robe, pa su po tom osnovu osumnjičeni platili carinu i druge uvozne dadžbine u manjem iznosu, na koji način je izbjegnuto plaćanje carine i drugih dadžbina koje se plaćaju prilikom uvoza robe u ukupnom iznosu od 784.486,00 KM, za koji iznos je oštećen proračun Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti izvršene su u suradnji s ovlaštenim službenim osobama Uprave za neizravno oporezivanje BiH i policijskim službenicima MUP Tuzlanske županije, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.