Potvrđen još jedan slučaj koronavirusa, žena bila na proslavi u Konjicu

Potvrđen još jedan slučaj koronavirusa, žena bila na proslavi u Konjicu
Ilustracija

Potvrđen je prvi slučaj oboljenja od koronavirusa u Goraždu, a riječ je o ženi koja bila na proslavi u Konjicu.

Kako doznaje Fena, riječ je o direktorici tvrtke namjenske industrije „Ginex“ Muneveri Fočo koja se trenutno nalazi u kućnoj izolaciji, a koja je sudjelovala u nedavnoj proslavi povodom 70 godina tvrtke „Igman“ u Konjicu gdje su također zabilježeni slučajevi koronavirusa.

Zapovjednik Stožera civilne zaštite Bosansko-podrinjske županije Goražde Edita Velić potvrdila je Feni da će večeras u 21.30 sati biti održana sjednica stožera u proširenom sastavu, povodom novonastale situacije.

"Situacija je sada mnogo ozbiljnija i vjerovatno će u skladu s tim biti donesene nove naredbe", kazala je Velić.

Član Kriznog stožera ministarstva zdravstva Bosanskopodrinjske županije  Goražde, direktor goraždanskog Doma zdravlja dr. Edin Čengić kazao je da ne treba stvarati paniku.

"U ovom trenutku bitno je da ostanemo 'hladne glave', ali maksimalno odgovorni. Prva mjera koja se treba poduzeti je da se identificiraju svi koji su bili u kontaktu sa osobom čiji je nalaz potvrđen da bi se oni smjesta stavili u 14-dnevnu izolaciju, a sigurno će i osobe koje su sa njima bile u kontaktu trebati izolirati. To je nešto što je neminovno, a koliki je to broj osoba to će se morati utvrditi", naglasio je on.

Dr. Čengić je naglasio kako ovo ne mora značiti da će doći do masovnog razbolijevanja.

"Mobilni tim Doma zdravlja Goražde je išao danas uzeti uzorak za testiranje od pacijentice i ona je bar do danas bila asimptomatska, znači nije imala nikakve simptome. Bila je afebrilna i nije imala ni povišenu temperaturu i nemora značiti da će se razviti klinička slika ni kod nje ni kod osoba koje su bile s njom u kontaktu, ali se mjere izolacije moraju poduzeti", kategoričan je Čengić.

Dodao je da će u izolaciju ići i mobilni tim Doma zdravlja koji je uzimao uzorak.

"Članovi mobilnog tima, iako raspolažemo sa skronom opremom, bili su propisno zaštićeni, ali ipak ćemo ih poslati u izolaciju", dodao je on.

Uputio je apel osobama koje su bile u kontaktu sa pacijenticom kojoj je potvrđen koronavirus da se jave epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo BPK ili Operativnom centru BPK na broj 121.