Potresna ispovjest djevojke čiji se mladić ugušio: Samo je rekao ‘Jao, srce’ i umro

Potres
AFP
Ovako je svoju ispovijest za Kurir počela Sanja A. (15), djevojka tragično nastradalog Miloša Atanaskovića (17), koji je, zajedno s nerazdvojnim prijateljima Jovanom Ilićem (17), Đorđem Marjanovićem (16) i Markom Živkovićem (21) u četvrtak nađen mrtav u vikendici nadomak Svojnova kod Paraćina.

Sanja se s Milošem čula telefonom samo nekoliko sekundi prije nego što je mladić umro, najvjerovatnije od trovanja ugljen-monoksidom.

- Čuli smo se u 19.13 sati. Bio je veseo, a po njegovom glasu sam shvatila da je malo i popio. Nekoliko puta me je pitao: „Srećo moja, je l' me voliš?" i ponavljao koliko mu značim! Pred kraj razgovora sam čula i njegove drugove. Šalili su se i dobacivali. Nisam htjela više da mu smetam, pa sam kroz osmijeh rekla: „Ajde, ti prekini vezu, znaš da ja nemam snage, a red je da se posvetiš drugarima" - priča Sanja kroz suze.

Miloš, međutim, nije prekinuo vezu, ali je s druge strane linije uslijedio muk!

- Pomislila sam da se možda naljutio. Onda je, gotovo stenjući, procijedio: „Jao, srce, jao". Tad se veza prekinula - kaže djevojka.

Drhteći i gušeći suze, ona priča kako je istog momenta osjetila strah.

- Prošla me je jeza, u sekundi me preplavio strah da sam ga izgubila! Stezalo me u grudima i jedva sam disala. Pokušala sam da se smirim i objasnim sebi da je u vikendici loš signal i da se zato prekinula veza. Pozvala sam ga ponovo, ali se nije javljao. Neprekidno sam ga zvala, skoro do ponoći. Zaspala sam s telefonom u ruci - prisjeća se Sanja i dodaje:

- Ustala sam sa istim osjećanjem straha. Upalila sam TV i pustila vijesti. Kad sam čula da su u vikendici u Svojnovu nađena četiri mrtva mladića, znala sam da je riječ o mom Milošu! Nekoliko minuta kasnije pozvala me je njegova sestra Marija i potvrdila moje najgore strahove - jecajući priča Sanja.

Otac Bojan: Sve mi je sumnjivo

Bojan Atanasković, otac nastradalog Miloša, izrazio je juče sumnju u ispravnost obdukcionog nalaza u kom se navodi da su se njegov sin i trojica Miloševih prijatelja ugušili ugljen-monoksidom!

- Ne vjerujem da je to uzrok smrti mog sina! Nikad nismo imali problem s tim agregatom za koji tvrde da je procurio - kaže otac.

Očaj nije mogla da sakrije ni Miloševa sestra Marija.

- Stojim pored sanduka i gledam Miloša. Iako je tu, pored mene, iako smo išli da organiziramoo sve detalje sahrane, i dalje nisam svjesna da ga nema. Ljudi kukaju i plaču pored mene, a ja sve vrijeme sebe ubjeđujem da je ovo ružan san i da će moj brat da me probudi iz njega - kazala je Marija.

U zvaničnu verziju smrti ne vjeruju ni rođaci Marka Živkovića.

- Sreća je da su se novine zainteresovale za ovaj slučaj! Sigurni smo da se nisu otrovali ugljen-monoksidom, oni su ubijeni! To treba da nam pomognete da istražimo - rekao je jedan od mladića koji su došli u dom Marka Živkovića.

Obdukcija: Trovanje ugljen-monoksidom uzrok smrti

Toksikološka analiza krvi nastradalih mladića pokazala je „visoku koncentraciju ugljen-monoksida", čime su potvrđeni rezultati obdukcije, koja je takođe pokazala da je trovanje ovim gasom uzrok smrti četvorice prijatelja.

- Analiza krvi rađena u laboratoriji VMA u Beogradu potvrđuje da je smrt četvorice mladića nastupila kao posljedica trovanja ugljen-monoksidom - kazao je sudac Višeg suda Zoran Petrović.

Inače, još nije poznato da li je ugljen-monoksid nastao sagorevanjem iz peći na drva ili agregata na naftu, što je, kako se pretpostavlja, vjerovatnije. Agregat koji je snabdijevao vikendicu strujom nalazio se u prostoriji pored sobe u kojoj su nađena tijela mladića.

Između dvije prostorije je bio zatvoreni prozor, ali se pretpostavlja da je plin tuda mogao da prođe.

kurir