Posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana dopremljeni u Potočare

Srebrenica, Zločin u Srebrenici, posavski obzor
Hatidža Hren, supruga Rudolfa i kćerka Dijana položile su cvijeće na kovčeg koji je dopremljen u posebnom vozilu. Dužnu poštu Rudolfu Hrenu, katoliku iz Srebrenice, odao je i Mirsad Kebo, potpredsjednik F BiH. 

“15 godina smo bili u neizvjesnosti nadajući se da ćemo pronaći Rudolfa. Ovo je najtužniji dan u mom životu, ali sada ću znati gdje mi je otac“, izjavila je kćerka Dijana. 

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ bila je okružena drugim majkama, koje su je tješile i brisale suze sa uplakanog lica. Hatidža prekosutra kopa dva sina i muža. 

„Dugo sam živjela za ovaj dan koji je, sad vidim, najteži u mom životu. Dočekala sam da saznam bolnu istinu i ako preživim ovaj 11. srpanj, nastaviću da se borim da i ostale majke dočekaju da dostojanstveno sahrane svoje najmilije i da znamo gdje su naša djeca našla mir. Ne do Bog nikome da se na ovakav način oprašta od svojih najmilijih“ rakla je Hatidža. 

Šuhra Malić iz Potočara jednako tužno preživljava svaki juli. Izgubila je oko 30-oro članova iz porodice, a ovog 11. srpnja kopaće dva sina. 

Tabuti sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana locirani su u sali bivše Tvornice akumulatora, odakle će sutra biti prenijeti kod musale u Memorijalni centar, gdje će ostati do klanjanja zajedničke dženaze. 

(Fena)