Policijska akcija "Kum" protiv auto-mafije

Uhićeni su Milosav Samardžić i Dejan Vuković iz Istočnog Sarajeva, Srećko Trifković i Srećko Mandić sa Pala, te Predrag Spaić, Puniša Purković, Nijaz Karkelja Nisko i Midhat Londrc, potvrdio je za "Nezavisne novine" izvor blizak istrazi.

Županijsko/Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo juče je predložilo pritvor za Trifkovića i Mandića, te Vukovića i Samardžića, a ostali do zaključenja broja novina nisu saslušani. Svi uhićeni su osumnjičeni da su učestvovali u krađi vozila, reketiranju i iznuđivanju novca.

Hapšenje je izvršeno nakon što je MUP Županije/Kantona Sarajevo u ponedjeljak predao službeni izvještaj Županijskom/Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo protiv 14 osoba zbog sumnje u organizirani kriminal. Osam ih je uhapšeno u prethodna dva dana, jedna osoba, P.P. (27) sa Pala, nalazi se na izdržavanju kazne u zatvoru "Kula" Sarajevo, dok se za njih pet traga.

U akciji hapšenja učestvovali su pripadnici MUP-a Županije/Kantona Sarajevo i centara javne sigurnosti Istočno Sarajevo i Trebinje, a izvedena je po nalogu Specijalnog tužiteljstva Republike Srpske i Županijskog/Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo.

U potrazi za ovim osobama policajci su pretresali kuće na više lokaliteta i pronašli i oduzeli više mobilnih telefona, kartica i laptop računara i drugih predmeta koji se dovode u vezu sa organizovanim kriminalom.

Srna