Policija u Fojnici bez razologa privodila i maltretirala hrvatske navijače

Nekoliko navijača privela je policija, a privedeni, kao i oni koji su bili dio navijačke skupine koja je brojala tridesetak članova, kažu da je policija bez ikakve potrebe upotrijebila silu, a jednom od navijača, tvrde, slomljena je i ruka.

Pjevali pjesme

"Utakmicu smo gledali organizirano u kafiću "Čarli". Pjevali smo navijačke i Thompsonove pjesme, a nakon toga smo se automobilima provozali do naselja Gojevići i to sporednim putovima jer nam policija nije dozvolila s hrvatskim zastavama voziti se glavnom ulicom. Nakon povorke automobila, vratili smo se do kafića "Čarli", okupili smo se ispred i slavili tako što smo stajali ispred kafića i na nogostupu. Tu smo opet zapjevali navijačke i Thompsonove pjesme. Tada je upala policija, silom su odveli nekoliko navijača, jednom su čak i slomili ruku. Nije mi jasno zašto su to uradili, mi nismo nikoga vrijeđali, nismo imali niti upotrijebili pirotehniku, a kamoli vatreno oružje, nismo ni blokirali ni ugrozili promet, samo smo slavili. Zar je zbog toga trebalo upotrijebiti silu, a jednog od navijača zadržati punih 12 sati?", ispričao nam je u nevjerici jedan od navijača.

U Policijskoj postaji Fojnica dobili smo tek šturu informaciju da je zbog narušavanja javnog reda i mira, nakon utakmice, privedeno nekoliko osoba koje su puštene kući.

Kontaktirali smo i Ivu Marušića, načelnika Policijske uprave Kiseljak u čijoj nadležnosti su četiri općine, među kojima je i Fojnica.

"Ja sam na godišnjem odmoru, ali sam zbog brojnih pritužbi na ponašanje policije prema navijačima pokušao istražiti što se dogodilo. U PS Fojnica potvrdili su da su izdali nekoliko prekršajnih naloga zbog narušavanja javnog reda i mira. Navijače i njihove roditelje sam uputio na unutarnju kontrolu MUP-a koja će ispitati je li policija prekoračila ovlasti i upotrijebila silu", kaže Marušić.

Postoje i snimke

Navijači kažu kako postoje snimke koje su napravili mobitelima, a koje potvrđuju da za bilo kakvu intervenciju policije, a pogotovu uporabu sile, privođenja te izdavanje prekršajnih naloga nije bilo potrebe. Uvjereni su da je u pozadini cijelog slučaja nacionalna netrpeljivost prema Hrvatima u ovoj danas većinski bošnjačkoj općini.

Na potezu je unutarnja kontrola, a slučaj bi mogao dobiti i sudski epilog.

Večernji list