Pokušali pobjeći iz zatvora u Mostaru: Zbog šturog priopćenja tužitelj pokreće istragu

zatvor, Mostar, bijeg

Deset dana od pokušaja bijega petorice kriminalaca iz pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Mostar, nema službenih informacija iz ove ustanove unatoč činjenici da su dva zatvorska policajca teže ozlijeđena, dok su trojica završila s lakšim ozljedama.

Međutim, kako je potvrđeno, zbog ovog slučaja su istragu otvorili u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, nakon što je u ovu pravosudnu instituciju stiglo izvješće iz KPZ-a Mostar u kojem su, navedene tek šture informacije, piše Dnevni avaz.

Istina, o incidentu, koji se dogodio 21. kolovoza, odmah je iz zatvora obaviješteno Županijsko tužiteljstvo, ali ne i MUP Hercegovačko-neretvanske županije.

Čak su iz MUP-a HNŽ odaslali priopćenje za javnost u kojem su, između ostalog, naveli kako „pripadnici ovog ministarstva nisu bili na mjestu događaja, niti su na bilo koji način usudjelovali u rješavanju ovog incidenta“.

Tako su iz Tužiteljstva HNŽ zatražili da se u istragu uključi MUP HNŽ, odnosno, naloženo im je prikupljanje svih informacija u vezi s ovim događajem. Naložene su i brojne druge istražne radnje, a sve radi potpunog rasvjetljavanja okolnosti koje su dovele do ovog slučaja i, praktično, nanošenja tjelesnih ozljeda službenim osobama.

Damir Hrnjez iz Mostara, Ferid Suljović Čićo, Enis Rastoder, Admir Bislimi i izvjesni Žigović su u kasnim večernjim satima metalnim šipkama kojih su se domogli razvalivši krevete u prostoriji, kao i drugim alatkama, probušili rupu na zidu ćelije veličine metar sa 70 centimetara. Bukvalno, minute su ih dijelile od bijega.

Međutim, nakon upada stražara u prostoriju, kriminalci su im pružili otpor udarajući ih šipkama, ali i noževima koje su načinili paleći najlonske vrećice.