Pogledajte akciju FUP-a u kojoj je uhićeno 14 osoba, među uhićenima i veliki broj Hercegovaca

uhićenja, fup, snimka

U akciji kodnog naziva „Orka“, koju su u četvrtak proveli pripadnici Federalne uprave policije, slobode je lišeno 14 osoba i pretreseno isto toliko lokacija u više gradova.

Osumnjičenu organiziranu kriminalnu grupu tereti se za razbojništva, teške krađe, neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga. Pljačkali su bankomate, benzinske crpke i tržne centre.

Prema procjenama, na taj način stekli su milijun KM, a fizičkim i pravnim subjektima nanijeli su višemilijunsku štetu.

Iz FUP-a smatraju kako imaju dovoljno dokaza da ova grupa bude jedan duži period sklonjena s terena. U pretresima je pronađeno oružje, eksploziv i druga oprema korištena za izvršenje krivičnih djela. Pripadnici FUP-a u ovoj akciji pronašli su i oko 70.000 KM.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Županijskog suda u Mostaru, vršili su se pretresi na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanske, Zapadno-hercegovačke, Županije Sarajevo i Istočnog Sarajeva, Republika Srpska, te je lišeno slobode 14 osoba: R.B. (1987.), M.B. (1991.), A.B. (1984.), J.M. (1983.), S.Ć. (1978.), Z.M. (1972.), F.P. (1986.), M.P. (1981.), S.H. (1991.), M.O. (1984.), Z.H. (1990.), R.G. (1980.), N.B. (1992.), dok se Z.G. (1969.) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Republici Hrvatskoj.

Radi se o osobama koja su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju ovih i drugih kaznenih djela, zbog čega se pojedini još nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena kaznena djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti.

Navedena organizirana kriminalna grupa na čelu sa R.B i J.M. se sumnjiči da je u periodu 2014. – 2019. godine, uz upotrebu vatrenog oružja (automatsko naoružanje i pištolji), plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 29 kaznenih djela razbojništava i teških krađa u kojim su predmet napada bili tržni centri, bankomati, benzinske crpke, transporti novca, te drugi gospodarski subjekti i fizičke osobe na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, a na koji način su do sada stekli protupravnu imovinsku korist više od 1.000.000 KM, dok su gospodarskim i fizičkim subjektima nanijeli višemilijunsku štetu.

Također, ova grupa se sumnjiči i za kaznena djela iz domena neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te krađe putničkih motornih vozila.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=115&v=CHzvu6NYowU