Podignuta optužnica protiv 14 osoba zbog trgovine drogom, Čapljina i Stolac na udaru

policija, droga, crna kronika, droga, pronađena opojna droga, droga, uhićenje, droga, Sipa, droga, suđenje, crna kronika, droga, krijumčari, droga, uhićenje, Livno, droga, droga, droga, šverc droge, Gacko, droga, droga, heroin, opijati , uhićenja
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 14 osoba koje se terete za organizirani kriminal i neovlašteni promet drogama, saopćeno je danas.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Optužnica tužioca u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u državnom tužiteljstvu podignuta je protiv:

Darija Perića Crnog, rođenog 23. 4. 1975. u Stocu gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Aleksandra Milića Saleta- Saše, rođenog 23. 2. 1972.u Trebinju gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Slobodana Milićevića Bobana-Brke, rođenog 28. 2. 1957. u Brčkom, nastanjenog u Bileći, državljanina BiH, Deska Toholja zvanog Brko i Dele, rođenog 10. 5. 1951. u Ljubinju gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Hamdije Rizvanbegovića Hamde, rođenog 31.5.1972. u Stocu gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Gordana Kosjerina Goće, rođenog 13. 2. 1966. u Sarajevu, nastanjenog u Ljubinju, državljanina BiH, Josipa Prce Jope, rođenog 20. 8. 1987. u Mostaru, nastanjenog u općini Čapljina, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Luke Raguža, rođenog 15. 7. 1969. u Čapljini gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Šime Šljivića, rođenog 2. 10. 1979. u Kaknju, nastanjenog u općini Stolac, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Tomislava Perića Tome, rođenog 8. 3. 1973. u Mostaru, nastanjenog u općini Stolac, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Musaira Đulića Muse, rođenog 15. 8. 1970. u općini Stolac gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Ermina Rahića Ćibe, rođenog 13. 4. 1989. u Čapljini gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Alena Katice, rođenog 28. 2. 1972.u Mostaru gdje je i nastanjen, državljanina BiH te Amira Ivankovića, rođenog 6. 1. 1985. godine u Stocu gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su kao pripadnici organizirane grupe, od početka 2010.krijumčarili i prodavali drogu njima poznatim osobama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Navedeno je da je optuženi Dario Perić organizirao grupu ljudi radi nabavljanja, krijumčarenja i prodaje marihuane 'skank' iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i dalje u Republiku Hrvatsku, a ostali optuženi, kao članovi zločinačke organizacije, da su sudjelovali u nabavci, krijumčarenju, transportu i prodaji droge.

Droga 'marihuana - skank' (Cannabis sativa-L) je Konvencijom o psihotropnim supstancama od 1971. godine i Rješenjem o popisu opojnih droga („Službene novine RBiH" br. 2/92 i 13/94) proglašena opojnom drogom i njen promet je zabranjen u skladu s odredbama Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga („Službene novine RBiH" br.2/92 i 13/94) i Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga („Službene novine BiH" br. 8/06).

Optuženi se terete da su se udružili zbog prodaje, prijenosa, prijevoza, držanja, posredovanja i međunarodnog prometa opojne droge iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu i to zbog dalje prodaje u Bosni Hercegovini, a radi sticanja financijske koristi.

Kako se navodi u optužnici, u tom cilju oni su se povezali s drugim osobama iz Republike Crne Gore i Republike Hrvatske te organizirali preprodaju i rasturanje droge kroz uspostavljenu kriminalnu mrežu i nabavili radi dalje preprodaje oko 100 kilograma opojne droge 'skank' čija cijena na ilegalnom narkotržištu u zemljama zapadne Europe iznosi više stotina hiljada eura.

Optužnica tereti članove grupe da su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala iz člana 250. Kaznenog zakona BiH u vezi s kaznenim djelima neovlaštenog prometa drogama iz zakonskog člana 195.

(Fena)