Počinje suđenje za spektakularnu pljačku kod Širokog Brijega

Počinje suđenje za spektakularnu pljačku kod Širokog Brijega
...u iznosu od 3,628.000 eura i 150 tisuća maraka, koja se dogodila početkom listopada 2010. godine u mjestu Dužice kod Širokog Brijega.

U tom su slučaju optuženi Tomislav Matijević, Fabijan Baković, Miljenko Brekalo i Mate Karamatić i to zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojstva i nesavjesnog rada u službi. Ročište za izjašnjenje o krivnji održat će se pred sucem za prethodno saslušanje, sutkinjom Gordanom Pažin, dok obranu optuženih zastupaju odvjetnici Žarko Zeljko, Nada Dalipagić i Zdravko Rajić.

Podignuta optužnica

Naime, Tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije podiglo je optužnicu protiv Tomislava Matijevića, Fabijana Bakovića, Miljenka Brekala i Mate Karamatića zbog pomaganja u počinjenju kaznenog djela razbojstva i nesavjesnog rada u službi, a sve to u slučaju spektakularne pljačke pošiljke novca u iznosu od 3,628.000 eura i 150 tisuća maraka. Matijević je optužen u svojstvu voditelja Centralnog trezora UniCredit banke, Baković u svojstvu voditelja poslovnice UniCredit banke u Livnu, Brekalo u svojstvu blagajnika u Centralnom trezoru UniCredit banke, a Karamatić u svojstvu vođe tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke "Sektor Security" Banja Luka, piše Dnevni list.

A sve je počelo 5. listopada 2010. godine. Naime, u jutarnjim satima, Tomislav Matijević je primio telefonski poziv od Fabijana Bakovića koji je tražio hitnu pošiljku od 150 tisuća maraka za potrebe poslovnice UniCredit banke u Livnu. Matijević je pristao na takav zahtjev iako je, po navodima optužnice, znao da se pošiljke moraju najaviti 12 sati ranije u pisanoj formi i uz upotrebu kodovnika-šifarnika.

Matijević je izdao naređenje djelatnicima trezora da novac zapakiraju u platnene vreće umjesto u VTB kovčege, te su iste predali zaštitarima tvrtke "Sektor Security" koji su toga dana trebali izvršiti prijevoz novca za potrebe Zagrebačke banke d.d. Zagreb u iznosu od 3,628.160 eura. Prijenos pošiljke novca bio je najavljen preko graničnog prijelaza Gorica - Vinjani Donji.
Matijević je prethodno dopustio da se predaja novca zaštitarima izvrši bez nazočnosti blagajnika Brekala koji se trebao nalaziti u blindiranom vozilu zaštitara i pratiti pošiljku novca, ali je to isti propustio uraditi.

Istovremeno je Mate Karamatić, kao vođa tima za prijevoz vrijednosnih pošiljki tvrtke "Sektor Security", izvršio zamjenu najavljenog i ispravnog blindiranog vozila s drugim tehnički neispravnim vozilom. Potom su djelatnici trezora, po nalogu Tomislava Matijevića, pored 21 vreće s papirnim novčanicama i 33 vreće s kovanicama (3,628.160 eura) namijenjenih Zagrebačkoj banci d.d. Zagreb, stavili i vreće s novcem u iznosu od 150 tisuća maraka namijenjenih poslovnici UniCredit banke u Livnu.

Međutim, Mate Karamatić je te vreće s iznosom od 150 tisuća maraka iz blindiranog vozila prebacio u prtljažnik pratećeg vozila iako je znao da se novac ne smije prevoziti u pratećim vozilima.

Blokirana cesta

Konvoj s novcem krenuo je iz Mostara, no u mjestu Dužice kod Širokog Brijega ispred konvoja ispriječilo se vozilo Fiat Ducato, a iza konvoja je stalo vozilo Chrysler.

Razbojnici su, piše Dnevni list, imali informaciju o ruti kretanja vozila s novcem i pratnjom, pa su se unaprijed pripremili i dočekali zaštitare u zasjedi na regionalnoj cesti Privalj - Grude R420 u mjestu Dužice.

Iz vozila su izišle četiri maskirane osobe naoružane puškama i raketnim bacačem. Zaštitarima su naredili da iziđu iz vozila, a potom vozaču blindiranog kombija naredili da otvori trezor što je isti pod prijetnjom i uradio. Napadači su uzeli platnene vreće u kojima se nalazilo oko tri milijuna i 600 tisuća eura, dok su vreće s kovanicama ostavili. Nakon toga su iz pratećeg vozila uzeli i vreće u kojima je bilo 150 tisuća maraka i sve ih ubacili u vozilo Hyndai pripremljeno za bijeg.

Prethodno su napadači kombi vozilo Ducato i Chrysler, kojima su prepriječili put, polili zapaljivom tekućinom i zapalili kako bi se prikrili tragovi, a potom pobjegli u vozilu Hyndai. Naknadno je i to vozilo pronađeno zapaljeno u mjestu Rasno, dok su napadači s novcem pobjegli u nepoznatom pravcu.

Optužnica navedene tereti da su kao supočinitelji uklanjanjem prepreka za počinjenje kaznenog djela s umišljajem pomogli drugom u izvršenju kaznenog djela razbojstva, a uz to su Matijević, Baković i Brekalo kao odgovorne osobe u FBiH povredom drugih propisa očito nesavjesno postupili u obavljanju svojih dužnosti.

Njih trojica se terete i da su u stjecaju počinili i kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

Dnevni list