Počelo suđenje za brutalno silovanje: Krv ubijene djevojke bila je na odjeći svih optuženika

Na preliminarnom saslušanju u subotu na okružnom sudu u New Delhiju predočeni su rezultati testova DNK koji su povezali petoricu muškaraca s grupnim silovanjem i ubojstvom 23-godišnje studentice prošlog mjeseca koje je izazvalo gnjev indijske javnosti, javio je BBC.

Tužitelj Rajiv Mohan sutkinji Namriti Agarwall je rekao da su DNK testovi središnjeg forenzičkog laboratorija pokazali da tragovi krvi nađeni na odjeći svih optuženika odgovaraju krvi žrtve. Tužitelj je također rekao da su kod optuženih nađeni predmeti koji su pripadali žrtvi.

Petorica optuženih u dobi od 19 do 35 godina optuženi su za silovanje, otmicu i ubojstvo a ako se proglase krivima mogli bi biti osuđeni i na smrtnu kaznu.

Sutkinja je naložila da se petorica optuženih izvedu pred sud u ponedjeljak dok bi šestom osumnjičenom trebao suditi sud za maloljetnike. Iduće saslušanje određeno je za 10. siječnja.

Napad na 23-godišnju studenticu i njezinog prijatelja izazvao je bijesne prosvjede u blizini sjedišta vlade u New Delhiju i nacionalnu debatu o seksualnim zločinima. U Indiji se prijavi silovanje u prosjeku svakih 20 minuta. Ispred suda u okrugu Saket okupili su se prosvjednici tražeći pravdu za žrtvu.

Petorica muškaraca službeno su u četvrtak optužena za napad na djevojku u autobusu u New Delhiju. Bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Među optuženima je i vozač autobusa.

Nakon nekoliko operacija u New Delhiju 26. prosinca je prebačena na liječenje u Singapur, ali je nisu uspjeli spasiti. Bolnica je u subotu objavila da su djevojci otkazali organi zbog teških ozljeda tijela i mozga. Otac žrtve je tražio da silovatelji budu osuđeni na smrtnu kaznu vješanjem.

Prijatelj ubijene je u prvom razgovoru nakon incidenta za televizijsku postaju Zee News rekao kako su on i žrtva ušli u autobus i platili karte te da je izgubio svijest nakon što su ga pretukli muškarci u autobusu koji su potom napali njegovu prijateljicu. On je rekao da je autobus imao obojane prozore i da vjeruje da ih je skupina uvukla u klopku.

"Pokušali smo im se oduprijeti. Čak se i moja prijateljica borila s njima, pokušala me je spasiti", rekao je.

"Pokušala je pozvati policiju no optuženi su joj oteli mobitel. Pokušao sam se boriti protiv tih muškaraca ali sam ih kasnije samo stalno molio da nju puste". On je potvrdio ranija izvješća da su ih napadači izbacili iz autobusa i pokušali pregaziti. On je rekao da su pokušali zatražiti pomoć od prolaznika i vozača. "Usporili bi, vidjeli naša gola tijela i otišli", rekao je.

On je također kritizirao policajce optuživši ih da im je trebalo dugo da stignu, da su se potom raspravljali o nadležnostima a naposlijetku ih odveli u pogrešnu bolnicu.

"Moja prijateljica je obilna krvarila. No umjesto da su nas odveli u obližnju bolnicu odveli su nas u bolnicu koja je bila daleko", rekao je.

Delhijska policija je odbacila tvrdnje da su policajci kasno stigli rekavši u izjavi da su policjaci stigli za četiri minute od poziva, napustili mjesto događaja za tri minute te stigli do bolnice za 24 minute.

izvor: Jutarnji.hr