Pljačke s kreditima potresaju i Ljubuški

Potres
AFP

Danijela je osumnjičena da je u posljednja dva mjeseca podignula nekoliko kredita u iznosima od pet do deset tisuća maraka, a kao jamce je navela najmanje osam građana iz Ljubuškog.

 

Iskorištavanje podataka

Ljubušaci nisu uopće znali da su jamci za velike novčane svote podignute u bankama. Danijela je, prema neslužbenim podacima, zloporabljivala osobne iskaznice pojedinih osoba navodeći ih kao jamce drugim osobama te je krivotvorila i njihove potpise. Ona je navodno pokušala prikriti prijevaru tako što je dizala nove kredite radi otplate starih, no klupko se počelo odmotavati kada više nije mogla otplaćivati kredite. Oštećeni su shvatili da su prevareni tek kada su im počele stizati opomene za neplaćanje rata. Čim se klupko prijevara počeo odmotavati, nakon što su ljubuškoj policiji počele pristizati prijave oštećenih građana, zaposlenica u ljubuškoj poslovnici Mikrofina dobila je otkaz.

Bila na ispitivanju

Nakon što su prijevare otkrivene i u Mikrofinu je pokrenuta interna istraga protiv bivše zaposlenice. Kako doznajemo, ljubuška policija je od pravosudnih tijela zatražila izuzimanje brojne dokumentacije o poslovanju Mikrofina koja bi mogla biti dokaz u postupku za počinjena kaznena djela. U ovom slučaju još se čeka na sudski nalog. Danijela Selak je do sada sedam puta bila na ispitivanju u ljubuškoj policiji zbog sumnje da se bavila kreditnim prijevarama, a ovih dana se očekuje novo privođenje i ispitivanje zbog slučaja 53-godišnjeg građanina, koji je u ponedjeljak došao u policijsku postaju i prijavio da je djelatnica Mikrofina odobrila kredit u iznosu od 10.000 maraka njemu nepoznatoj osobi, pri čemu je njega navela kao jamca. U posljednja dva mjeseca, policiji su se redom javljali oštećeni građani koji su navodili da je djelatnica Mikrofina podizala kredite tako što ih je bez njihova znanja navodila kao jamce drugim osobama.

Obeštećenje građana

Saša Popović, pomoćnik direktora za operacije u Mikrofinu, jučer je za Dnevni list rekao da su ostali zatečeni ovom prijevarom te da Mikrofin u potpunosti surađuje s policijom i pravosuđem u istraživanju kreditnih prijevara. Naveo je kako se oštećeni građani ne moraju brinuti za svoj novac, jer Mikrofin provodi internu istragu i svi građani za koje se utvrdi da su prevareni bit će obeštećeni. Popović  je dodao da ovu situaciju pokušavaju iskoristi i pojedinci koji nisu oštećeni, koji se javljaju pokušavajući izvući novac. Stoga će se provesti temeljita istraga. Čitav slučaj, međutim, pokazao je i to kako davanje osobnih dokumenata te podizanje kredita može biti itekako rizično. Inače, poznato je da podizanje kredita u mikrokreditnim organizacijama zahtijeva puno manje truda nego u bankama. Slabiji mehanizmi provjere krivi su za ovakvo stanje, tako da je mogućnost malverzacija daleko veća. Sličan slučaj potresao je prije dva tjedna mostarsku javnost kada su Selma Husić, bivša zaposlenica Mikrokreditne organizacije LOK, i njezina sestra Tajma Gosto na identičan način oštetile najmanje pedeset Mostaraca. Prema prvim procjenama, njihova prijevara teška je oko pola milijuna maraka, ali se spekulira i o milijun maraka. Sestre su bezočno varale ponajviše svoju rodbinu, prijatelje i poznanike. Tako je Selma uspjela prevariti čak i svoju frizerku E. L. koja je doznala da ju je preko LOK-a “zavalila” za kredit u iznosu od 4000 maraka.

I. Herceg/ljportal.com