Petorica mladića iz Metkovića: Policajci su nas tukli čizmama, pendrekom i šakama...

Mladići kažu da su ih policajci brutalno pretukli na mjestu događaja, ispred pedesetak svjedoka, stavili im lisičine na ruke, ubacili ih u kombi u kojem su ih udarali šakama te su ih prevezli u policijsku postaju, gdje se sve nastavilo.

Petorica izjavljuju da su ih mlatili na ulazu u policijsku postaju, što je snimila sigurnosna kamera, psovali im mater, vrijeđali ih... U pritvorskoj jedinici udarali su ih šakama, nisu im dopustili telefonski poziv, niti odlazak u zahod...

Cipelama po glavi udarali su devetnaestogodišnjeg Hrvoja Manenicu, koji se zbog toga onesvijestio. Njemu je u bolnici u Dubrovniku naknadno konstatiran potres mozga, pa je nekoliko dana morao ležati u zatamnjenoj prostoriji.

Nakon toga policajci su skočili na njih i počeli ih tući. Pretučeni mladići Hrvoje Manenica, Ivan Vištica, Jure Jelavić, Marin Barišić i Hrvoje Kuran ističu da su prekršena njihova ljudska prava, a u javnost su odlučili izići nakon konzultacija s odvjetnicima. Najavljuju predstavke i pritužbe MUP-u, Ravnateljstvu policije, Uredu za ljudska prava te privatne tužbe.

Uporaba sile

O svemu postoje dvije verzije priče. Jedna, ona policijska kaže da su ih petorica mladića vrijeđala i ometala kod očevida prometne nesreće. Policajci također negiraju prekomjernu uporabu sile, dok mladići kažu da su pretučeni na pravdi boga premda ništa nisu učinili. „U ovom gradu vlada teror policije", jednoglasno govore te su zbog toga odlučili javno progovoriti o svemu.

- Bili smo u neposrednoj blizini manje prometne nezgode na kojoj su policajci obavljali očevid. Osim nas bilo je još dosta ljudi. Policija nas je počela odgurivati i prijetiti nam da se maknemo, na što je Ivan Vištica uzvratio: „Što hoćete, panduri?" Policajci su to shvatili kao uvredu te su zatražili osobne iskaznice na uvid. Nakon što mu je pružio osobnu kartu, jedan od policajaca mu je stavio lisičine, stegnuo ih do krvi te ga ubacio u kombi, govori Jure Jelavić (24). Kada su on i ostala trojica počeli protestirati zašto Višticu vežu i tuku, i njih su uhitili.

- Mene su vezali lisičinama i bacili na pod, udarali čizmama, pendrekom i šakama - tvrdi devetnaestogodišnji Ivan Vištica (19).

- Tukli su nas pendrecima ispred policijskog kombija i u kombiju, čupali za kosu i udarali čizmama po glavi uz brojne psovke - kazuje Hrvoje Kuran (19), koji još dodaje sa su ih prisilili da izjave kako nemaju primjedbi na ponašanje policije.

Hrvoje Manenica i Marino Barišić vidljivo su potreseni zbog svega što im se dogodilo. Kažu da nisu zaslužili ovakav tretman u policiji.

- Povraćao sam i imao vrtoglavicu zbog potresa mozga - kazao nam je Manenica.

Vrijeđali su nas

Međutim, policija ima drukčiju stranu priče.

- Policijskim službenicima koji su te noći, oko 3.25, u Ulici kneza Domagoja u Metkoviću, postupali na mjestu prometne nesreće s materijalnom štetom, prišla je skupina mlađih muških osoba, koja ih je tom prilikom vrijeđala i omalovažavala. Zatečeni mladići oglušil su se i na upozorenja i zapovijedi policije da prestanu s daljnjim vrijeđanjem, nakon čega mladići fizički nasrću na policijske službenike, udarajući ih nogama, jedan od njih prema policijskom službeniku baca kamen koji pogađa i oštećuje policijsko vozilo. Radi sprečavanja daljnjega napada na policijske službenike, uz uporabu sredstava prisile uhićeno je pet muških osoba, od kojih je jedan i pokušao pobjeći iz policijskog vozila - službeno su nam na novinarski upit odgovorili iz PU dubrovačko-neretvanske.

U PU također naglašavaju da je svim uhićenima ponuđena liječnička pomoć u Domu zdravlja u Metkoviću, gdje su dvojici uhićenika konstatirane lakše tjelesne ozljede, kao i četvorici policijskih službenika. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je jedan od njih počinio kazneno djelo sprečavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti, dok se ostala četvorica sumnjiče da su počinili kazneno djelo sudjelovanja u grupi koja sprečava ili napada službenu osobu.

- Osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku PU dubrovačko-neretvanske, a potom su uz kaznenu prijavu dovedeni u nadležno državno odvjetništvo u Dubrovniku. Napominjemo da ova policijska uprava nije zaprimila nikakvu pritužbu u odnosu na postupanje policijskih službenika te da prilikom provođenja obrade na okolnosti ovog događaja nitko od uhićenika nije izrazio primjedbe na postupanje policijskih službenika Policijske postaje Metković - priopćili su iz PU dubrovačko-neretvanske.

Petorica mladića i njihovi roditelji kažu da su izloženi velikim pritiscima od policije, da ih se poziva i saslušava u postaji Metković. Međutim, na ove primjedbe policija je odgovorila da se doznalo kako se priprema napad-odmazda, pa su pokrenuli informativne razgovore kako bi se spriječili daljnji incidenti.

Slobodna Dalmacija