Paravinja: Ja sam žrtva urote, tražim politički azil!

Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Dragan Paravinja, ubojstvo, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, azil, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, izručenje, silovanje, Dragan Paravinja, presuda, Dragan Paravinja, izručenje, sud, Dragan Paravinja, zatvor, prijetnje, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, kazna, zatvor, BIH, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Dragan Paravinja, Dragan Paravinja, pretučen, zatvor, Dragan Paravinja, pokušaj samoubojstva, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, ubojstvo, presuda, Dragan Paravinja
Dragan Paravinja zatražio je od hrvatskih vlasti status političkog azilanta za sebe i članove svoje obitelji, suprugu i dva sina. Njegov je zahtjev odbijen: budući da već ima hrvatsko državljanstvo, Paravinja ne može biti politički azilant, piše jutarnji list.

Konkretne pojedinosti

Zahtjev za azil obrazložio je teorijom urote, tvrdeći da je u Srbiji progonjen zbog saznanja o zločinima režima Slobodana Miloševića. Istražiteljima je u razgovoru natuknuo da bi mogao progovoriti o pozadini nekih zločina pod uvjetom da ga se zaštiti od osvete iz Srbije.

Iako nije naveo konkretne pojedinosti tih zločina, nagovijestio je određena saznanja o ubojstvu beogradske novinarke Radislave Dade Vujasinović koja je 8. travnja 1994. pronađena mrtva u svom beogradskom stanu te nekim ratnim zločinima što su ih počinile srpske parapostrojbe u Vukovaru 1991. godine.

Izvori Jutarnjeg bliski istrazi smatraju da je riječ o taktici obrane kojom Paravinja kupuje vrijeme i odvlači pozornost istrage od slučaja Antonije Bilić .
Psihološki profil

Njegovo traženje političkog azila samo je nastavak prijašnjih izjava o političkoj ugroženosti, od kojih su neke graničile s paranojom. Dok je hrvatskim istražiteljima pokušao prodati teoriju o "osveti Miloševićeva režima", bosanskima je htio podvaliti priču o političkom progonu u Hrvatskoj zbog sudjelovanja u okupaciji Vukovara.

Premda je osumnjičen za ubojstvo Antonije Bilić, Paravinja se i dalje ponaša kao da je žrtva urote i odbija bilo kakvu povezanost s tim zločinom, što se uklapa u psihoprofil kojim ga je tijekom suđenja u Bosni i Hercegovini opisala neuropsihijatrica dr. Zorica Lazarević.

"Intelektualne sposobnosti su mu na razini gornjeg prosjeka, patološki je lažljivac, manipulator i agresivac bez osjećaja krivnje i kajanja. Emotivno je hladan, egocentričan, neiskren i dovoljan sam sebi. Ponašanje mu je rizično i nepredvidljivo", napisala je, među ostalim, dr. Zorica Lazarević.

Zanimljivo je da se sličnom taktikom od optužbi za silovanje 2007. branio i u Sloveniji, gdje je uhićen temeljem srbijanske tjeralice.
Montirani proces

Odmah nakon uhićenja zatražio je politički azil, nastojeći dokazati da je proces u Srbiji politički montiran te da je žrtva silovanja svojevoljno pristala na seksualne odnose.

Slovenska komisija za azil odbila je njegov zahtjev, a Hrvatska ga nije ni razmatrala jer Paravinja ne ispunjava zakonske uvjete za podnošenje zahtjeva za azil.


Što je čovjeku iz ravnateljstva policije htio reći u četiri oka?

Posljednjih dana Paravinja je, preko zatvorskog sustava, uputio zahtjev vrhu hrvatske policije u kojem traži razgovor u četiri oka s jednim dužnosnikom ravnateljstva policije. Zahtjev nije obrazložio, tražeći da sve bude obavljeno bez prisutnosti njegova odvjetnika. No, istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Igor Ninić odbio je taj Paravinjin zahtjev.

Možda je to bio zadnji pokušaj optuženog ubojice i silovatelja da se nagodi s hrvatskim vlastima, ili da konačno progovori o zločinima koje je počinio ili im je, navodno, svjedočio.