Pakao Hrvatica u Španjolskoj: Svodnici su ih danima mučili

Pakao Hrvatica u Španjolskoj: Svodnici su ih danima mučili
...pružena im je pomoć te se trenutačno nalaze na sigurnoj lokaciji čija je adresa poznata samo institucijama uključenim u njihovu rehabilitaciju. Da će im trebati stručna podrška i pomoć pri povratku u normalnu svakodnevicu, nije čudno.

Njihovi su ih svodnici, među kojima je bilo i petero hrvatskih državljana uključenih u nedavno razbijeni kriminalni lanac koji se bavio međunarodnom prostitucijom, prisiljavali da svoje klijente opslužuju u autima doslovno njima pred očima, piše Večernji list.

Djevojke su cijelo vrijeme bile pod njihovim nadzorom, a u slučaju kad bi odbijale "posao", svodnici su ih tukli i psihički zlostavljali. Većinu zarađenog novca, a cijena njihovih seksualnih usluga bila je od 20 do 100 eura, morale su predavati svojim mučiteljima.

- Neke žele odmah ići kući k svojoj obitelji kao da im se ništa nije dogodilo, a neke prihvaćaju da budu smještene u nacionalno sklonište za žrtve trgovinom ljudima - objašnjava Đurđica Kolarec, koordinatorica programa suzbijanja trgovine ljudima u Centru Rosa, kako reagiraju žrtve traffickinga nakon što ih se oslobodi njihovih zlostavljača. Ako im, primjerice, kaže Večernjakova sugovornica, prijete organizirane skupine krijumčara u čije su ruke prije bile pale, žene biraju da ih se smjesti u sklonište jer, dodaje, ni jedna ne želi riskirati da opet proživi mučnu sudbinu od koje imaju samo traumatična iskustva.

Na ruti krijumčara ljudi

- Problem je u tome što se ženama koje su bile eksploatirane za pružanje seksualnih usluga i koje su dugo bile u izolaciji redovito dijagnosticira posttraumatski sindrom. Takve žene imaju traume i njihova je resocijalizacija prilično teška, a ne treba spominjati koje su teškoće pri njihovu zapošljavanju - napominje Đurđica Kolarec.

Prema statistici MUP-a, prošle je godine 13 hrvatskih državljana bilo žrtvom trgovine ljudima. Zbog podizanja svijesti o ovom obliku kriminala s kojim će se Hrvatska zbog svog geografskog položaja (jer se nalazi na ruti kojom se krijumčare ljudi s istoka u zemlje Europske unije) nakon ulaska u EU posebno morati nositi, MUP je odlučio tijekom svojih radionica o suzbijanju trgovine ljudima prikazivati i film "Sestre", snimljen prema životu dviju sestara koje su u potrazi za poslom u Italiji završile u rukama svodnika, javlja Večernji list.