Otac zlostavljane učenice tvrdi da njegova kćer nije jedina: Splitski silovatelj je jednu od žrtava natjerao na samoubojstvo?

... nekažnjen , koje osobito svojom jezom "vrište" u porukama koje je osumnjičeni izmjenjivao s prijateljicama djevojke preko Facebooka i različitih internetskih servisa za chat, piše Slobodna Dalmacija .

Ove je poruke, kako je jučer objavila "Slobodna", otac žrtve izvukao iz hard diska njezina kompjutora, te ih predočio Državnom odvjetništvu i policiji. Slučaj je, kako smo jučer objavili, neslavno okončan prije mjesec i pol dana kada je obitelj dobila obavijest od Državnog odvjetništva o odustanku od kaznenog progona, pa su roditelji djevojke sami preuzeli progon.

Prije toga, tvrdi djevojčin otac, načinjeni su ozbiljni propusti u istrazi. Prije svega, nije na vrijeme zatražena provjera IP adrese s koje su poslane poruke. Suočen s činjenicom da Državno odvjetništvo iskaz djevojke, koja je detaljno opisala mučne događaje, ne uzima kao vjerodostojan, unatoč nalazu vještaka psihologa koji ga je ocijenio kao "vjerojatno vjerodostojan", i otkrivši da DORH i policija nisu poduzeli ništa kako bi počinitelja povezali s mučnim porukama - djevojčin je otac od DORH-a preko svojeg odvjetnika zatražio vještačenje IP adrese u prosincu 2010., nekih pola godine nakon što je podnio kaznenu prijavu.

Jednako tako, otac je inzistirao i da se preko međunarodne pravne pomoći zatraže odgovarajući podaci Facebooka i Microsfta o vlasniku lažnog profila koji je otvorio počinitelj. Dakle, skrenuo je pažnju na ono što su policija i DORH trebali provesti sami, a da ih on na to ne upozorava.

Zahtjev za vještačenjem IP adrese s Državnog odvjetništva proslijeđen je tek u rujnu prošle godine, a zahtjev za međunardnom pravnom pomoći kako bi se dobili podaci o stvarnom vlasniku profila upućen je tek nakon što su roditelji preuzeli kazneni progon.

Problem je u tome što domaći operateri moraju čuvati podatke tek godinu dana, i da se dobiju podaci Facebooka i MSN-a o IP adresi s koje je otvoren profil, sada se ne bi imali s čime usporediti. Istraga je tako u slijepoj ulici, nakon što je zahtjev za prikupljanjem ključnih podataka ležao u ladici godinu dana, točno koliko je potrebno da bi ti podaci bili izbrisani. U tom kontekstu, bogato obiteljsko zaleđe osumnjičenog svakako budi dodatnu sumnju.

I druge su okolnosti pomalo čudne u načinu na koji je vođena istraga. Djevojka je iskaz na sudu dala nekoliko mjeseci nakon prijave podnesene u svibnju 2010. jer je, tijekom selidbe suda na Dračevac, ukradena oprema za iskaz preko videolinka. Osumnjičeni je ispitan tek u rujnu 2010. godine.

Kako stoji u porukama zlostavljača, tvrdi otac djevojke, njegova kćerka nije jedina koju je zlostavljao. U porukama navodi i kako mu je san da djevojka koju siluje ostane trudna i da počini samoubojstvo. Slične je poruke, u kojima je navodi na samoubojstvo, slao i žrtvi čiji su ga roditelji prijavili policiji. U iskazu, kao i u razgovorima sa psiholozima, djevojka tvrdi kako je o samoubojstvu zaista razmišljala.

Kako piše Slobodna Dalmacija , ono što unosi dodatnu dozu strave u cijelu priču jest činjenica da je u Splitu, u vrijeme kada je djevojka iz ove priče, kako tvrdi, nekih pola godine proživljavala agoniju, zaista zabilježeno samoubojstvo trudne djevojke u dobi sličnoj djevojci iz ove priče. Mlada cura koja si je oduzela život bila je trudna, a njezino se ponašanje naglo promijenilo nekoliko mjeseci prije tragičnog čina.

Prije toga bila je vedra, normalna učenica, da bi potom naglo potonula u depresiju, otuđila se od okoline, vidljivo fizički propala u kratkom vremenu. Isto kao i djevojka iz ove priče.

Ona je, pak, imala sreću što se jedna njezina prijateljica povjerila roditeljima, a oni su o svemu obavijestili razrednicu nesretne djevojke, koja potom obavještava roditelje. Djevojka se na koncu, iako u DORH nisu povjerovali u njezinu priču, uspjela izvući iz svega. No, što je s drugim potencijalnim žrtvama?

O tome se vjerojatno nikad ništa neće znati.