OPASNOST NA CESTAMA Jedan vozač ostao bez vozila zbog 55000 KM kazni, drugom uzet drugi auto u sedam dana

Policija vozila rotacije
Hercegovina.info

Službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanske županije (SBŽ) kontinuirano provode pojačane planske mjere i radnje koje su usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti prometa. Jedan od osnovnih ciljeva navedenih mjera i radnji jeste smanjenje broja prekršaja i kaznenih djela iz oblasti prometa, koje sudionici u prometu čine po raznim osnovama.

Jedna od ovih aktivnosti ogleda se u kontroli vozača koji su višestruki povratnici u činjenju prometnih prekršaja, čiji iznos neplaćenih novčanih kazni se utvrđuje uvidom u ROF bazu. U takvim slučajevima, vozila se oduzimaju kao sredstvo izvršenja prekršaja, kako bi se takvi vozači spriječili u daljnjem činjenju prekršaja.

Postupajući po navedenoj problematici, službenici Policijske postaje Bugojno su dana 25.2.2024. godine oko 23:40 sati u mjestu Vrbanja, općina Bugojno, izvršili kontrolu vozača E.O. (1988.) iz Bosanske Krupe, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke Peugeot.

Tom prilikom je utvrđeno da E.O. ne posjeduje važeću vozačku dozvolu, dok registarske oznake ne odgovaraju navedenom vozilu. Provjerom u ROF bazi utvrđeno je da je isti višestruku povratnik u činjenju prometnih prekršaja, za koje ima neplaćenih novčanih kazni u iznosu od čak 55.264,60 KM, zbog čega mu je navedeno vozilo oduzeto.  

Istog dana, oko 22:45 sati službenici Policijske postaje Travnik su u mjestu Turbe, općina Travnik, izvršili kontrolu vozača M.R. (1977.) iz Travnika, koji je upravljao putničkim motornim vozilom marke Chevrolet. 

Tom prilikom je utvrđeno da je navedeno vozaču već oduzeta vozačka dozvola, a provjerom u ROF bazi je utvrđeno da je isti višestruku povratnik u činjenju prometnih prekršaja, za koje ima neplaćenih novčanih kazni u iznosu od 2.646,4 KM, zbog čega mu je navedeno vozilo oduzeto. Važno je napomenuti da je navedenom vozaču u proteklih sedam dana oduzeto još jedno vozilo zbog neplaćenih novčanih kazni. 

U suradnji sa nadležnim organima, protiv navedenih vozača se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

Važno je napomenuti da su službenici policije tijekom 2023.godine oduzeli 124 vozila višestrukim povratnicima zbog neplaćenih novčanih kazni, dok je od strane nadležnih sudova vraćeno 68 takvih vozila.

Ovakve i slične aktivnosti službenici policije nastavljaju i u narednom razdoblju, kako bi se u što većoj mjeri doprinijelo poboljšanju stanja sigurnosti prometa na području Srednjobosanske županije, priopćeno je iz Uprave policije MUP-a SBŽ.