Oduzeta roba u vrijednosti 2,2 milijuna KM

Oduzeta roba u vrijednosti 2,2 milijuna KM
Nakon što službenici UNO 25.03.2014. godine na području Sarajeva uz suradnju sa službenicima SIPA-e izvršili pretres obveznika 'Anelsis' d.o.o. iz Sarajeva, koji se bavio uvozom robe kineskog porijekla, u nastavku akcije 'Joker' kontrolirano je ukupno 18 poslovnih partnera pomenutog obveznika iz Sarajeva.

Na području regionalnog centra UNO u Tuzli aktivnosti su se provodile na terenu kod 13 obveznika i to prodajnih objekata na tržnici Arizona, koji su najvećim dijelom u vlasništvu kineskih državljana. Na području regionalnog centra UNO u Sarajevu službenici Uprave vršili su provjere poslovanja kod 5 obveznika.

Prilikom kontrola otkrivena je velika količina razne robe kineskog porijekla, a najviše tekstila i tekstilnih proizvoda, za koju nije postojala nikakva dokumentacija o porijeklu, što znači da postoji sumnja da je ta roba uvezena u Bosnu i Hercegovinu na nezakonit način, odnosno da prilikom uvoza te robe u BiH nisu plaćene zakonom predviđene uvozne dadžbine, a to su carina i PDV.

Roba je privremeno oduzeta i svakom pojedinačnom postupku pred naležnim sudovima utvrdit će se eventualno postojanje prekršajnih odnosno kaznenih djela. Nakon oduzimanja robe kontrole knjigovodstvenih stanja kod svih obveznika nastavljaju inspektori UNO u Sektoru za poreze.

Prilikom kontrola i oduzimanja robe na tržnici Arizona, akciji službenika UNO prisustvovao je i veleposlanik Republike Kine u Bosni i Hercegovini, kojem su službenici Uprave pružili osnovne informacije o aktivnosti koja se provodi na terenu, te je zaklječno da će biti održan i sastanak veleposlanika i direktotra UNO.

Podsjećamo, u akciji kodnog naziva 'Joker', koja je započela 25.03.2014. godine bilo je privedeno ukupno pet osoba, od čega su dvije osobe zadržane u pritvoru. Ranije, u prosincu 2013. godine službenici UNO u Sarajevu su oduzeli su 21.984 komada raznih parfema svjetski poznatih proizvođača.

Tada je, obveznik 'Anelsis' d.o.o. iz Sarajeva, prijavio za uvozno carinjenje u BiH pošiljku u kojoj su bili prijavljeni dezodoransi kineskog porijekla u pojedinačnoj vrijednosti od 0,71 eura po komadu. Detaljnim pregledom pošiljke službenici UNO, umjesto prijavljenih dezodoransa otkrili su više od 8 tona raznih parfema, svjetski poznatih proizvođača ukupne tržišne vrijednosti 1,5 milijuna eura, navodi se u izvješću Službe za informiranje UNO BiH.