Određen jednomjesečni pritvor za članove NS Radom za boljitak

U pritvoru su zadržani Travničanin i član Nardone stranke Radom za boljitak Zijad Dervišević (51), koji je osumnjičen da je platio za postavljanje bombe, te izvršitelji Amel Sefer (37) iz Travnika, takođe član NS Radom za boljitak i Zeničanin Saša Bonić (24).

"Osumnjičeni su za krivično djelo financiranja terorističkih aktivnosti i za terorizam. Pritvor je određen zbog straha od uticaja na svjedoke te zbog visine zaprijećene kazne", priopćeno je juče iz Suda BiH.

Prema istrazi koju vodi Tužiteljstva BiH, Dervišević, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Srednjobosanske županije, osumnjičen je da je platio Seferu i Boniću da postave eksplozivnu napravu pod vozilo Ive Tadića, dužnosnika HDZ BiH.

"Navedeni su osumnjičeni da su, po prethodnom dogovoru, organizirali, pripremali i planirali, a zatim postavili eksplozivnu napravu ispod pneumatika desnog točka vozila pasat, u vlasništvu Ive Tadića, nakon čega je ista aktivirana u vrijeme dok su se u vozilu nalazili Tadić, zastupnik u Županijskoj skupštini ZDK i zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH, i Pero Mamić, zastupnik u Županijskoj skupštini ZDK", saopšteno je iz Tužiteljstva BiH, čijom istragom je utvrđeno da je ovaj teroristički napad politički motiviran.

Dervišević je na izborima i u listopadu prošle godine bio drugi na listi NS Radom za boljitak za Skupštinu SBK, a na ovoj listi bio je i Amel Sefer.

Trećeosumnjičeni Saša Bonić nije politički aktivan. Njegova majka Ljiljana za "Nezavisne" je rekla da je njen sin narkoman i da su mu platili 1.000 KM da postavi bombu.

"Dervišević je faktički bio predsjednik naše stranke za SBK, dok je Sefer samo bio na listi. Derviševića poznajem. Imali smo korektnu suradnju. Ne želim puno da pričam o ovome. Ako je čovjek nevin, žao mi ga je, a ako je kriv, neka odgovara", rekao je juče Drago Stanišić iz srednjobosankog ogranka NS Radom za boljitak.

Iz Narodne stranke Radoma za boljitak jučer su demantirali da imaju veze s napadom na zastupnika HDZ BiH.

"Špekulacije o povezanosti NS Radom za boljitak s eksplozijom u Zenici plasiraju pojedini neobjektivi i neprofesionalni novinari koji za cilj imaju degradiranje ugleda NS Radom za boljitak", navedeno je u priopćenju ove stranke, na čijem čelu je Mladen Ivanković Lijanović.

Zbog eksplozije u Zenici, koja se desila 11. travnja, bili su privođeni i Elvir Isaković iz Zenice i Vladimir Popilovski iz Živinica, ali oni nisu zadržani u policiji.

Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a, pod čiji je automobil postavljena bomba, jučer nije bio upoznat s novim detaljima istrage.

"Te ljude iz NS Radom za boljitak nikad nisam ni upoznao niti znam ko su. Nije mi niko prijetio. Ne bih nešto posebno komentirao dok ne dobijem zvanično izvješće od policije i tužiteljstva", dodao je Tadić.

Nezavisne.com