Odlikovani specijalac za informacije od dilera naplatio 11 tisuća maraka

Odlikovani specijalac za informacije od dilera naplatio 11 tisuća maraka

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ermina Zuke, inspektora Federalne uprave policije za borbu protiv zloupotreba opojnih droga u detašmanu Sarajevo.

On se tereti za kaznena djela primanje dara i drugog oblika koristi i odavanje službene tajne.

Prema navodima iz optužnice, Ermin Zuko se tereti da je od svibnja 2018. do sredine ožujka 2019. godine, od optuženog Edisa Bunara više puta tražio i uzimao novac za informacije iz predmeta “Prizma”, prenosi Faktor.

Također je iznosio detalje iz posebnih istražnih radnji te optuženom Bunaru davao savjete i upute kako bi ga zaštitio od kaznenog gonjenja. Na ovaj način optuženi Zuko tereti se da je stekao nezakonitu korist u iznosu većem od 11 tisuća maraka.

Prema navodima iz optužnice, Zuko, inače odlikovan kao najbolji specijalac 2008. godine, putem prijatelja je stupio u kontakt sa Edisom Bunarom, a potom i dogovorio sastanak sa njim u ugostiteljskom objektu u Velešićima, te mu tom prilikom priopćio da on zna da Bunar prodaje drogu, te s kim radi, a što mu je bilo poznato iz službene evidencije.

Potom je od njega zahtijevao 2.000 maraka kako bi mu pomogao da ne bude otkriven i procesuiran, na što je Bunar pristao i dao mu novac.

Potom ga je više puta kontaktirao u svibnju i lipnju prošle godine, te ga savjetovao da baci telefone, da prestane da prodaje opojnu drogu na mjesec, te mu obećao da će mu namjestiti pretres stana i auta, a u kojem se ništa neće naći, svjestan da u okviru svojih ovlaštenja postupa suprotno propisima. Za te usluge je u više navrata tražio novac i sastajao se s njim iza SCC-a i na jednom od tih sastanaka mu tražio 5.000 maraka.

Nakon toga mu je tražio još novca, obećavši mu da će tri mjeseca biti miran, da ga FUP neće istraživati, te da mu se kazneno djelo neće moći dokumentirati, pa se 11. lipnja ponovo našao sa Bunarom, ovaj put kod džamije na Otoci, gdje mu je uzeo 3.000 maraka, a potom još 600 maraka.

– Na taj način sebi je pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 11.000 maraka, navedeno je u optužnici.

Drugom točkom optužnice Zuko se tereti da je u više navrata putem Vibera kontaktirao Bunara i sa njim se sastajao na različitim lokacijama u Sarajevu, prilikom čega mu je neovlašteno priopćio da je FUP privodio konzumente koji su istražiteljima rekli da drogu kupuju od njega i da je osobno on privodio neke od njih.

Pa je tako, nakon što je 18. prosinca 2018. godine kada je FUP uhitio i pretresao konzumenta V. T. Zuko otkrio Bunaru da je V. T. dao izjavu u FUP-u da kupuje drogu od njega, da bi pred Novu godinu kod Šaha na Alipašinom Polju ponovo neovlašteno priopćio povjerljive podatke Bunaru da ga puno spominju preko telefona, da je E. C. rekao da ide naplaćivati njegove dugove, da stane na mjesec sa prodajom opojne droge, da će mu tada doći obavijest od Suda da je bio predmetom rada FUP-a i da mu Tužiteljstvo neće moći ništa godinu.

Također mu je rekao da ne drži opojnu drogu kod sebe u stanu jer bi se moglo dogoditi da mu istražitelji upadnu u kuću što će on javiti, a 21. veljače 2019. godine, nakon 10.30 sati obavijestio je Bunara da je uhićen E. S. i da mu je pronađena opojna droga.

Potom je 8. ožujka, putem njemu poznate osobe obavijestio Bunara da su za njega u akciji “Prizma” planirani pretresi po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu, a radi pronalaska opojne doge, a što su informacije koje predstavljaju naročito povjerljive podatke.

Postupajuća tužiteljica je uz optužnicu predložila sudu produženje pritvora Zuki i to zbog opasnosti da bi optuženi boravkom na slobodi ponovio kazneno djelo.