Od završetka rata samoubojstvo izvršilo 4000 branitelja

HVO postrojavanje

Od 1995. godine do danas u BiH se ubilo 4 000 ratnih veterana oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja /PTSP/, piše večernji list.

Prema službenim podacima udruženja branitelja oba entiteta, BiH je apsolutni svjetski rekorder po broju oboljelih od PTSP-a, čiji udio u ukupnom stanovništvu iznosi 10 posto, piše današnji "Pres".

Dragan Šajić, predsjednik Udruženja "Jedinstvo" iz Banjaluke, koje okuplja veterane Vojske Republike Srpske oboljele od PTSP-a, rekao je da godišnje 200 boraca koji su sudjelovali u stvaranju i obrani Srpske izvrši samoubojstvo.

On je naveo da posljednja istraživanja, koja su provele nadležne institucije i Boračka organizacija Republike Srpske, pokazaju da je gotovo svaki drugi srpski vojnik teže ili lakše obolio od PTSP-a, te da u Srpskoj ne postoji nijedna specijalizirana ustanova u kojoj bi oboljelima bila pružena odgovarajuća medicinska pomoć.

Psihijatar Milan Stojaković rekao je da je liječenje PTSP-a dugotrajan i mukotrpan proces, a da se definira kao odloženi i produženi mentalni poremećaj nastao kao odgovor na katastrofično iskustvo.