Narkotici iz Hercegovine u Hrvatsku se unose u tijelu

To su uglavnom hercegovačke destinacije na koje svoje kurire upućuju šefovi narkoklanova koji su opskrbljivali drogom područje od Dubrovnika do Rijeke, a često su i osobno nabavljali ilegalne supstancije. Njihova ruta je ujedno narkokarta opskrbljivača iz Hercegovine, gdje je prije nekoliko dana "pao" jedan od dilerskih klanova u akciji "Osoja". Zbog toga je cijena heroina i kokaina porasla, jer se računa da je gotovo tisuću narkomana na ovaj način ostalo bez droge.

I teške i lake

- Dakle, teška i laka droga koja se "troši" u Dalmaciji je uglavnom uvoz iz BiH - govori nam jedan od iskusnih splitskih inspektora za narkotike koji je, pak, zbog svoje sigurnosti želio ostati anoniman.

- Procjene su da je kokain u zadnjih pet godina puno više eksponiran nego prije, ne samo među jet setom nego i među mladima koji izlaze vani. Kod nas nema flasha, cracka i tih nekih novih droga. Uglavnom radimo tako da pratimo rad nekih skupina za koje imamo informacija da se bave dilanjem, a ova tzv. ulična redukcija, odnosno zapljena na ulici, također se provodi, ali to nam nije prioritet - objašnjava naš sugovornik. Na činjenicu da na splitskim ulicama više nema "vidljivih" narkomana i dilera, zasigurno je utjecao i razvoj tehnologije. Naime, osim što su postali mobilniji, dileri su promijenili i način poslovanja. Sad se trgovina uglavnom obavlja po stanovima koji se unajmljuju u novogradnjama koje imaju garaže, i to na kraće razdoblje, najčešće nekoliko mjeseci. To traje dok ih susjedi ne "prokuže", odnosno dok ne procijene da su postali uočljivi, a tad mijenjaju lokacije. Inače, droga se iz BiH prenosi preko granice na najrazličitije načine. Naravno, najčešće se to pokušava u paketima skrivenim u automobilima preko manjih prijelaza, no kako nam je kazao jedan granični policajac, često krijumčari imaju i neobičnije načine.

"Magareća" posla

- Ranije smo znali uočiti i životinje, konkretno magarce, koje recimo u BiH natovare s plastičnim bocama, a usput stave i nešto marihuane, ne previše, možda koji kilogram, da ne bude prevelika šteta ako "padne". Onda puste magarca koji je već naučen da ide neprohodnim planinskim putovima preko granice, a onda ga oni s druge strane dočekaju i preuzmu paket - kazao je graničar, napominjući da u zadnje vrijeme kuriri najčešće prolaze na motociklima, koji se manje kontroliraju. Međutim, kako kaže, najmanje se kontroliraju unutarnji organi tijela.

- Akciji "Osoja" prethodilo je uhićenje dubrovačkog taksista Ante P. (37) koji je, barem sudeći po učestalim prelascima granice u Brgatu, čak 25 puta švercao heroin ovog ljeta u anusu. Taksist je uhićen kada se sa svojim VW vozilom vraćao iz BiH, Nakon kraćeg nećkanja, 37-godišnjak je sam iz anusa izvadio dva kondoma s heroinom. U njima je bilo po 26 i 30 grama, odnosno ukupno 56 gr heroina, čija je tržišna vrijednost 100 maraka po gramu. Postoji i snimka gdje se vidi kada je i stavljao drogu - zaključuje graničar.

Vecernji.ba